SMŽ pomaknula granice – pokrenula četverogodišnji srednjoškolski program Tehničar za razvoj video igara


Bliži se kraj školske godine, a za učenike završnog razreda osnovne škole on označava veliku životnu prekretnicu. Pred osmašima je odluka o tome koju srednju upisati, a za one koji obožavaju video igre stižu izvanredne vijesti. Po prvi puta u Hrvatskoj je pokrenut četverogodišnji srednjoškolski program Tehničar za razvoj video igara.

 

Jedan od ciljeva Sisačko-moslavačke županije jest postati središte gaming industrije. U skladu s time, proteklih mjeseci radilo se ondje na pokretanju novog srednjoškolskog programa Tehničar za razvoj video igara.
Ispunjavamo naša obećanja i trudimo se mladima pružiti svu moguću potporu.
Istaknuo je župan Ivo Žinić.
.

Za pokretanje tog programa Ministarstvo znanosti i obrazovanja konačno je izdalo odobrenje, izvijestili su danas iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije – SIMORA. Srednjoškolski smjer Tehničar za razvoj video igara u Hrvatskoj do sada nije postojao, a sljedeće školske godine izvodit će se u Tehničkoj školi Sisak.

– Zadnji uspješan korak koji smo postigli nakon dugotrajne pripreme je odobravanje programa za Tehničku školu Sisak, Tehničar za razvoj video igara, potpuno novi četverogodišnji srednjoškolski program. Novi obrazovni program koji smo izradili sastoji se od tri ključna dokumenta potrebna za njegovu realizaciju. To su: Standard zanimanja, Standard kvalifikacija i Strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacija Tehničar za razvoj videoigara. Početkom 2019. godine podnesen je zahtjev za uvođenjem novog obrazovnog programa te su dokumenti proslijeđeni nadležnim institucijama na daljnje formalno vrednovanje. Agencija za strukovno obrazovanje odraslih dala je pozitivno mišljenje Standarda kvalifikacija i samog kurikuluma te svoje mišljenje proslijedila Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je 2. svibnja 2019. godine odobrilo Tehničkoj školi Sisak izvođenje eksperimentalnog programa za stjecanje kvalifikacija Tehničar za razvoj videoigara u školskoj godini 2019./2020., priopćili su iz SIMORA-e.

Prvi učenici upisuju se u lipnju

Gameri, ovo je vaša prilika: Hrvatska dobiva svoju središnjicu gaming industrije

Eksperimentalni program Tehničar za razvoj videoigara je upisan u e-maticu, a upisi prve generacije učenika bit će već u lipnju ove godine.

– Novi obrazovni program potpuno se razlikuje od postojećih jer je naglasak na strukovnom dijelu kroz koji učenici dobivaju potrebna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu. Iz nastavnog plana su vidljive promjene za koje smatramo da su nužne kako bi nakon završenog školovanja dobili kadar koji je sposoban samostalno izraditi, u ovom slučaju, video igru. Pozivamo sve osmaše koji još uvijek nisu odlučili da razmisle da ostvare svoje snove i upišu se u novi jedinstveni program u RH te bez problema pronađu iznadprosječno plaćen posao nakon završene škole u industriji koja ima najveći svjetski rast, gaming industriji.

U nastavku se nalazi cjelokupan program s popisom predmeta i satnicom za sve četiri godine smjera Tehničar za razvoj video igara. * ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.
.

program s popisom predmeta i satnicom

tehničar-za-razvoj-video-igara

LINK:tehničar-za-razvoj-video-igara