U ovo suvremeno doba roditelji žele puno toga priuštiti svojoj djeci, možda čak i ono što oni sebi nekoć nisu mogli. Već u predškolskoj dobi uočavaju kod djece sklonosti prema jezicima, glazbi, glumi, sportu. Stručnjaci predlažu bavljenje sportom od najranije dobi, djeca pohađaju glazbene vrtiće, glume u glumačkim studijima, plešu balet, igraju tenis ili plivaju.

Polaskom u školu stvari ipak postaju drugačije. Škola bi trebala biti na prvom mjestu, a obrazovanje djece najvažnije. Učenici prelaskom iz razreda u razred usvajaju gradivo u sve većem obimu, uče predmete od kojih svaki ima svoju važnost. Izvan škole bi trebali živjeti svoje djetinjstvo i igrati se s vršnjacima, no često nemaju vremena za to. Ako žele biti izvrsni, moraju redovito učiti, vježbati, pisati domaće zadaće, izrađivati projekte. U školi im je također ponuđeno mnoštvo izvannastavnih aktivnosti gdje mogu uvježbati svoje jake strane: zbor, recitatori, dramska skupina, folklor, sportska grupa, razne dodatne skupine, građanski odgoj. No, nakon tih obveznih ili dodatnih školskih aktivnosti, dolaze na red treninzi, glazbena škola ili probe. Roditelji služe kao vozači pratitelji, prevažaju ili prate djecu na odabranu izvanškolsku aktivnost. Naravno, članarina i oprema za izvanškolske aktivnosti i koštaju. Posao, ručak, kućanski poslovi, zadaća, trening. S jedne strane tako imamo roditelje koji su u stalnoj žurbi vodeći djecu s jedne aktivnosti na drugu i djecu koja u nekom trenutku pokažu znakove tzv. burn out sindroma, preopterećenja i izgaranja koje je donedavno bilo “povlastica” samo odraslih.

Što se tada događa? Škola više nije na prvom mjestu, djeca nemaju vremena za sebe i igru, dolazi do prvih neuspjeha, nezadovoljstva i kod roditelja, i kod djece, ali i učitelja u školi. Aktivnosti je mnogo, a dan ima samo 24 sata.
Sjetimo li se svojih školskih dana, priznat ćemo da smo i mi imali izvanškolske aktivnosti, ali unutar škole ili u blizini stanovanja. Ipak, uvijek je bilo vremena za igru i uživanje. Nismo navečer padali u krevet umorni i iscrpljeni od učenja ili nagomilanih izvanškolskih aktivnosti.
Roditelji, razmislite! Vaša djeca naša su budućnost. Savjet je da slušate svoje dijete, usmjeravajte ga u onome što voli, zaposlite aktivno dijete sportom koji voli, dozvolite mu mijenjanje aktivnosti ukoliko je znatiželjno, ali nemojte pretjerivati u svojim željama da dijete od najranije dobi bude stalno „na terenu“. Usporite, dozvolite djetetu da uživa u svom djetinjstvu. Vi kao roditelji imate pravo odlučiti što je od svega toga vašem djetetu neophodno.

Slobodne aktivnosti su tu da djeca uživaju, da rade ono što vole, a u konačnici je to i jako dobar temelj za izbor budućeg zanimanja. Svim roditeljima cilj je da njihovo dijete bude sretno i da u slobodno vrijeme uživa u aktivnostima koje ga vesele, a ne umaraju.

Izvor:Č Ž
Foto: kids