Život je danas nezamisliv bez mobitela ili tableta. Postali su dio naše svakodnevice, a činjenica je da, htjeli mi to ili ne, sve više vremena provodimo nad ekranima. No, koliko su nam mobiteli, tableti, laptopi i ostali tehnološki uređaji olakšali život, s njima je došlo i do nekih loših utjecaja.

Naime, dugotrajno i višesatno korištenje mobilnih telefona ili tableta u nepravilnim položajima tijela (što je gotov uvijek slučaj), posebice vratne kralježnice može dovesti do razvoja tzv. sindroma tekstualnog vrata (text neck syndrome). Kako mu i samo ime kaže, to je sindrom koji je povezan s prekomjernim držanjem glave u izrazitoj fleksiji uslijed korištenja mobilnih uređaja ili tableta.

Kako nastaje sindrom tekstualnog vrata?

Sindrom tekstualnog vrata nastaje prekomjernom i dugotrajnom fleksijom vrata i zadržavanjem pogrbljenog položaja tijela. Korištenje mobitela i drugih elektroničkih uređaja slične vrste (primjerice tableti i slično) dovode do određene fleksije vrata i glave što onda izravno utječe na posturu i položaj kralježnice. Fleksija vrata i kralježnice stvara određenu silu čime opterećuje kralježnicu, a kada to dnevno traje i po nekoliko sati, to stvara iznimno opterećenje na vrat. Uz bolove u vratu i glavobolju, ova se vrsta prevelikog naprezanja povezuje i s bolovima u ramenima te gornjem dijelu leđa. Također, prekomjerno korištenje mobitela s vremenom dovodi i do slabljenja okolnih mišića.

Savjet stručnjaka

Tijekom korištenja mobilnih uređaja potrebno je zauzeti sjedeći položaj jer on najmanje opterećuje i napreže gornji dio trapeznog mišića. Također, tijekom korištenja mobitela bolje je čak hodati nego sjediti jer hodanje je djelotvorno u poticanju zdravijih mišićnih obrazaca pri čemu ipak dolazi do niže razine nelagode u odnosu na sjedenje.

Kako prevenirati nastanak sindroma?

• Izbjegavajte prekomjerno i dugotrajno korištenje mobilnih telefona, a u slučaju dužeg korištenja koristite redovne pauze
• Izbjegavajte duže vrijeme biti u istom položaju, a pogotovo u nepravilnom položaju koji stvara pritisak na kralježnicu ili zglobove
• Kod korištenja mobitela i drugih sličnih uređaja pokušajte ih držati tako da vrat i glavu tijekom korištenja držite u što prirodnijem položaju
• Izbjegavajte ponavljajuće pokrete kroz dulji vremenski period, poput primjerice dugotrajnog tipkanja
• Izbjegavajte dugotrajno, posebno višesatno, držanje teških uređaja u rukama u nepravilnom položaju tijela.

Osjetite li bolove u vratu ili glavi, ramenima, ostavite uređaj i promijenite položaj tijela te odradite vježbe za jačanje mišića vrata. Za to vam je potrebno samo par minuta dnevno, a pomoći će vam u sprječavanju bolova te će značajno smanjiti rizik od komplikacija.

Ako ste u mogućnosti, redovito odite na masažu, pogotovo ako i inače radite sjedilački posao za računalom te ionako veći broj sati u danu provedete u istom položaju za računalom.

U slučaju kroničnih bolova u vratu, ramenima, gornjem dijelu leđa te glavoboljama, posjetite svog liječnika te se posavjetujte o terapijama s ciljem poboljšanja stanja i smanjenja bolova.

Izvor: fitness.com.hr
Foto: unsplash.com