Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak ove godine slavi 68 godina svoga postojanja. Riječ je o istinskom brendu naše županije koji gotovo profesionalno radi na očuvanju tradicijske kulture i baštine našega kraja, ali i svih dijelova Lijepe Naše.

Impresivan je popis kojima se sisački Goranovci mogu pohvaliti. Kroz brojne godine postojanja njime je prošlo na tisuće članova koji su na različit način doprinijeli njegovom djelovanju. I danas se rado prisjećaju svojih aktivnih Goranovskih dana te prate njegovo rad. Trenutno u Ansamblu aktivno djeluje oko 180 članova raspoređenih u ukupno 9 različitih sekcija.

Najvažniji podatak predstavlja činjenica da su to mahom mladi što našoj tradicijskoj i kulturnoj baštini garantira svijetlu budućnost. Da je mladih sve više, govori i činjenica da od ove godine u Ansamblu ne djeluje više jedna, već dvije dječje tamburaške sekcije. Osim njih egzistiraju i dječja folklorna sekcija, folklorna A i B sekcija, vokalna sekcija, tamburaška A sekcija, veteranska i sekcija tradicijskih instrumenta. Posljednja u nizu također je novoosnovana sekcija i posvećena je čuvanju od zaborava onih instrumenata koje u Hrvatskoj svira tek još nekoliko pojedinaca, a predvođena je gajdašem Tomislavom Gecom.

Kada je riječ o timu koji radi na poduci naših članova, vidljivo je kako su to mahom profesionalci i jedni od najboljih pojedinaca u svome zvanju. Folkloraše predvodi solist Ansambla Lado, Nenad Malić, dječju B i tamburašku A sekciju Franjo Pečarić, profesor tambure i član HRT-ovog tamburaškog orkestra, Iva Mihelić na čelu vokalista profesorica je solo pjevanja, Želimir Žigić predvodi dječju folklornu sekciju te je istinska folklorna legenda te član Ansambla preko 40 godina. Folklornu B sekciju vodi Damir Karatur, dugogodišnji folkloraš i Goranovac preko 30 godina. Alen Kalman, dugogodišnji je tamburaš te voditelj dječje A sekcije dok je spomenuti Tomislav Gec član Hrvatskog gajdaškog orkestra.

 

širok i vrijedan opseg znanja

Navedeno pokazuje kako članovi Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ Sisak djelujući u njegovim redovima dobivaju širok i vrijedan opseg znanja u predmetu svoga bavljenja.

Djelujući u Ansamblu, članovi rade na izvođenju njegovih koreografija na što višem nivou kvalitete. Važno je istaknuti kako Ansambl posjeduje koreografije renomiranih koreografa koje krasi visoka složenost izvedbe. Riječ je o koreografijama dr. Ivana Ivančana, prof. Branka Šegovića, Nenada Bičanića, Krunoslava Šokca te mnogih drugih.

Kraljica svih koreografija i ona kojom se Ansambl najviše ponosi svakako je „Ženina volja“ koreografa dr. Ivana Ivančana koja na uistinu impozantan način prikazuje običaje posavskog kraja. S navedenom koreografijom Goranovci se redovito predstavljaju u zemlji i inozemstvu, a i nekoliko je puta ovjenčana zlatnim i srebrnim medaljama na Međunarodnim smotrama folklora, a među kojima se najviše ističu one osvojene u Engleskoj.

Goranovci su tvorci i nekoliko prepoznatljivih koncertnih događanja kojima upotpunjuju turističku ponudu. Prošlogodišnji Lipanjski susreti, izmješteni iz utvrde Stari grad u centar grada, okupili su na jednom mjestu ponajbolje kulturno-umjetničke sastave, a iz publike ih je pratilo čak oko 2000 Siščana što je bio interes koji je iznenadio i same članove Ansambla.

Dana 21. ožujka u dvorani Miroslava Miletića Glazbene škole Frana Lhotka tradicionalno se održava vokalni koncert povodom rođendana Ivana Gorana Kovačića, pjesnika po kojemu Goranovci nose svoje ime. Navedeni koncert prošle godine izazvao je val oduševljenja i emocija publike koja je uživala u starim, tradicionalnim izvedbama.

U zimskim mjesecima tradicionalno se održava i veliki godišnji koncert koji je svake godine tematski obojan, a predstavlja znanja i vještine na kojima su članovi radili tijekom godine.

Ansambl svake godine putuje diljem zemlje i inozemstva te na taj način doprinosi širenju tradicijske kulture i baštine našega kraja, ali i upoznaje svoje članove sa šarenilom običaja drugih zemalja.

 

Jednom Goranovac, uvijek Goranovac!

Međutim, ono što je u Ansamblu predstavlja najvišu vrijednost, svakako je međusobno poštovanje i zajedništvo članova. Za svakoga od njih Ansambl je druga obitelj i oni zajedno sinergijski djeluju na zajedničkim ciljevima. Ansambl nije samo udruga, to je emocija koja je  čvrsto zabetonirana u srcu svakog Goranovca i ona nikada ne slabi. Goranovski dani jedni su od onih koji su pohranjeni u najljepše riznice sjećanja i uspomena.

Iz Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ Sisak pozivaju sve ljubitelje folklora da im se slobodno pridruže i postanu dio jedne prekrasne Goranovske priče.

 

 

Fotografije: Darko Ričko