Segesta uskoro slavi 112. obljetnicu osnutka, zašto sport ne koristimo kao turistički potencijal u promociji grada?


Među brojnim nogometnim pričama, uspjesima, nagradama, veličanstvenim pobjedama, ušuljala se i priča o sisačkoj staroj dami, najstarijem nogometnom klubu u Sisku, a ujedno i u Hrvatskoj, koja ove godine slavi svoju 112. obljetnicu.

U danima kad nogomet ne prestaje puniti novinske stupce zapitali smo se gdje je “zapeo” sisački nogomet? Sport je uvijek bio dobar ambasador nekog grada i države, igrači su ti čije se ime ponosno isticalo i gledalo na njih kao na uzore mlađim generacijama.

Kroz svoje stoljetno djelovanje, Segesta se održala zahvaljujući prije svega entuzijazmu i požrtvovnosti igrača i vodstva kluba koji nisu dozvolili gašenje tradicije koja je ostavila neizbrisiv trag u slavnoj sisačkoj sportskoj povijesti.

Nju će dodatno obogatiti i sjajna vijest iz Bruxellesa, naime Sisak je prije samo par dana postao Europski grad sporta 2019., kroz priznanje neprofitne organizacije ACES Europe.

Kandidirali smo se da pokažemo petogodišnji trud Grada Siska, Zajednice sportskih udruga i njezinih članica, jer smo napravili odlične rezultate i programe. Imamo se čime pohvaliti, ali smo proteklih godina bili samozatajni – tom prilikom istaknuo je zamjenik gradonačelnice, Marko Krička.

Može li se ova nagrada iskoristiti i uz Segestinu priču, pokrenuti Sisak kao grad dobre energije, baš kao što su to činili naši sugrađani kroz povijest.

Prisjetimo se malo povijesti Segeste…

Ferijalni športski klub „Segesta“ osnovali su srednjoškolci za vrijeme školskih praznika 1906. godine. Dobivši na poklon nogometnu loptu zbog izvrsnog uspjeha u školi, Ivo Stipčić okuplja svoje prijatelje i vršnjake kod gostioničara i tetka Ivana Šašeka, s ciljem osnivanja nogometnog kluba. Odlučili su ga nazvati Segesta, po keltsko-ilirskom naselju Segestika koje se nalazilo s desne obale rijeke Kupe, na području današnjeg Pogorelca. Klub je kroz povijest mijenjao imena no, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, klub postaje Hrvatski nogometni klub „Segesta“.

Prve su se utakmice održavale na improviziranim nogometnim igralištima. Tek 2. svibnja 1926. godine, Gradsko zastupstvo Segesti u desetogodišnji najam daje bivše sajmište na konjskome pašnjaku kod Tvornice tanina. Kapacitet tribina bio je 300 gledatelja. Današnji stadion počeo se graditi 1954. godine. Kapacitet stadiona je oko 15 000 gledatelja, od čega je 5000 sjedećih mjesta.

 

Svaki klub, pa tako i Segesta, ima i svoje vjerne navijače. Stoga svakako ne smijemo zaboraviti spomenuti i prvu navijačku skupinu „Antitalenti“ koja je osnovana početkom sezone 1989/1990. Samo ime je zapravo nastalo posve slučajno. Naime, jedan od pokretača skupine Minga primijetio je da su klinci bili pravi antitalenti za navijanje te da im stoga i takvo ime dobro pristaje.

 

Zašto povijesna činjenica kako imamo najstariji nogometni klub u Hrvatskoj nije iskorištena u turističke svrhe i promidžbu grada Siska?

Velike su mogućnosti, od organiziranja kampova u vrijeme školskih praznika, organiziranja posebnog muzejskog postava u prostorijama Kluba, do osmišljavanja scenarija predstave o počecima skupine mladih srednjoškolaca i jednoj kožnoj nogometnoj lopti, koja ih je povezala u entuzijazmu ispisivanja povijesti sisačkog nogometa.

Zamislite razglednice s motivima starog sisačkog sporta, izložbe starih dresova i navijačkih rekvizita, suradnju s drugim, mlađim klubovima, osmišljavanje jelovnika prilagođenog sportašima s namirnicama isključivo sa sisačkog polja, te nepresušne ravnice koja othranjuje stoljećima naše sugrađane.

        Zamislite koliko ideja i koliko bi to pomoglo razvoju ovoga grada…

 

Građani će reći, sisačkom nogometu uvijek je nedostajala financijska ruka, no postavlja se pitanje je li doista postojala volja i postoji li i sada, u okretanju novog smjera vođenja kluba te izbacivanje neiscrpne politike iz uprave.

Možda će neke nove generacije prepoznati pravi istinski potencijal povijesnog blaga Segeste, mogućnosti obilježavanja dijela povijesti i financiranja kroz fondove Europske unije, pa poput drugih razvijenih gradova iskoristiti to u promociji svoga grada.


Video i foto:hrhb.info

Foto:Siscia.hr i Katalog izložbe “Segesta -110 godina nogometa u Sisku”,autor:Ivica Valent,2016.