Vrijeme godišnjih odmora je već odavno počelo, a s boravkom na otvorenom, posebice na moru ili bazenima, mnogi se počinju više izlagati suncu što, posebice kod onih s osjetljivom kožom, nerijetko završi s opeklinama.

Opekline ostavljaju osjećaj boli, zatezanja i općenito neugode na koži. No, one su mnogo više od toga. Opekline mogu imati posljedice i predstavljati opasnost za zdravlje kože. Osim to ubrzavaju starenje kože te uzrokuju pojavu pigmentacijskih mrlja, smatra ih se i vodećim uzrokom više vrsta karcinoma kože.

Opekline od sunca su upalne reakcije na oštećenje ultraljubičastog (UV) zračenja na dubljim slojevima kože. Melanin je pigment koji našoj koži daje boju i ujedno je štiti od sunčevih zraka. On djeluje tako da potamni našu nezaštićenu kožu koja je izložena suncu. Kao i sve što je vezano uz naše tijelo i izgled, i količinu melanina određuje naša genetika. Tako će neki kod izlaganja suncu preplanuti, a neki će razviti crvenilo ili opekline.

Iako ljeti svi volimo biti preplanuli i imati brončanu put, i preplanulost i crvenilo kože su znakovi staničnog oštećenja kože. Osobama s manje melanina nezaštićeno izlaganje suncu uzrokuje to da stanice kože postanu crvene što su zapravo opekline od sunca. One mogu biti blage, a mogu biti i iznimno jake te čak uzrokovati pojavu mjehurića na koži. Koža se nakon toga počinje ljuštiti čime se tijelo zapravo rješava oštećenih stanica kože. Pritom je vrlo važno da kožu ne trgate sami već da je pustite da se oljušti prirodno.

Danas su postotci sunčevog štetnog zračenja u mnogo većem postotku nego što su bili prije recimo 30 godina. Stoga svako nezaštićeno izlaganje suncu povećava rizik od raka kože. Čak i ako imate tamnu put, sunce može uzrokovati stanična oštećenja koja mogu dovesti do raka. Visoki UV indeks zračenja znači da će nezaštićena koža gorjeti brže ili jače.- Stoga je važno izbjegavati direktno izlaganje suncu, posebice odlaske na plažu ili bazen, u periodu od 10-16 sati kada su UV indeksi uglavnom iznimno visoki. Imajte svakako na umu da možete izgorjeti i po oblačnom danu jer čak do 80% UV zraka može prodrijeti i kroz oblake.

Svaki tip kože može izgorjeti. Pa čak ako primijetite blago crvenu nijansu kože imajte na umu da je svaka opeklina, koliko god blaga bila, znak ozljede kože koja može rezultirati preuranjenim starenjem i rakom kože.

Što učiniti kada dobijete opekline od sunca?

Dogodi li vam se da ipak uspijete izgoriti na suncu, u nastavku pročitajte neke od savjeta kako postupiti u toj situaciji te ubrzati oporavak kože.

• Što je prije moguće ohladite mjesto opekline. Ako ste na plaži ili uz bazen, okupajte se ili namočite ručnik/majicu i stavite je na mjesto opekline. Nastojte se također što je prije moguće skloniti sa sunca te kod kuće nastavite stavljati hladne obloge.

• Na mjesto opekline nakon obloga nanesite bogatu hidratantnu kremu te nastojte to područje što više hidratizirati sljedećih nekoliko dana odnosno dok opeklina ne splasne i dok se crvenilo ne povuče.

• U slučaju jačeg osjećaja pečenja na koži može pomoći aloe vera, a nisu isključeni lijekovi poput ibuprofena ili apsirina koji mogu smanjiti neugodu i bolove.

• Poznato je da svaka opeklina zapravo izvlači tekućinu iz organizma i dovodi je na površinu opekline. To je jednostavno prirodni obrambeni mehanizam organizma jer je ranu potrebno ohladiti. No, istovremeno tijelo dovodi u blago stanje dehidracije pa je nakon opeklina obavezno unositi dovoljno tekućine. Izbjegavajte zašećerene sokove i radije odaberite običnu vodu ili izotonične napitke koji će nadomjestiti i izgubljene elektrolite.

• Ako vaša koža reagira izbijanjem plikova ili ako dobijete groznicu i visoku temperaturu (što se ipak događa u iznimnim i ekstremnim slučajevima), svakako posjetite liječnika. Također, ne češajte se po plikovima jer ćete dodatno oštetiti kožu što može dovesti i do infekcije.

Izvor: fitness.com.hr
Foto: unsplash.com