Klub vijećnika HDZ – HSLS – HKS uložio četiri značajna amandmana na proračun

Aktualna gradska vlast SDP-a uz potporu koalicijskih partnera izglasala je proračun za iduću godinu po kojem je Sisak spao na proračun bez važnih kapitalnih projekata, grad sivila, podjela, diskriminacija, grad u kojem je glavni doseg postao uređenje parkirališta. Možda se na prvu čitatelju ovog priopćenja izglasavanje proračuna ne čini važnom viješću, no ona je itekako važna budući označava sva kapitalna i ostala materijalna ulaganja Grada Siska u komunalnu infrastrukturu, ceste, igrališta, škole, groblja, školsku prehranu, dnevni boravak, plaće odgajatelja u vrtiću, cijene vrtića i slično.

Gradski proračun je sada pokazao da upravljanje gradskim financijama nije dobro, stoga su važne pomoći iz Županije, Vlade RH i EU, jer Siščanima nije lako. Jedan od primjera je pomoć Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije Gradu Sisku, zahvaljujući kojoj će se urediti ulice na području Galdova u 2023.: Poljska i Radnička ulica te u Budaševu Ulica Steve Bereka. Da nema te tekuće pomoći, na žalost stanovnici Galdova i Budaševa i dalje bi čekali uređenje ulica.

I naši vatrogasci, upravo zahvaljujući inicijativi Sisačko-moslavačke županije, dobit će sredstva za obnovu vatrogasnih domova koje koriste. Iako za to sredstva treba osigurati Grad, vatrogasci su uvidjevši kako nisu poduzete potrebne radnje u tom smjeru se obratili Županiji za pomoć. Slijedom toga, Vlada RH osigurala je 40 milijuna kuna pomoći za vatrogasce od čega dio ide i za sisačke vatrogasce.

Dogradnja vrtića u Capragu (objekt Maslačak) i na Zelenom brijegu (objekt Različak) također ne bi bila moguća bez sredstava osiguranih preko Vlade RH, jer Ikić Baniček sa suradnicima za to nije predvidjela sredstva u izvornom proračunu Grada. Isto tako pompozno najavljivan projekt izgradnje vrtića u Galdovu koji je pokrenut pred lokalne izbore, a prema bojazni Galdovčana koji su nam se obratili posljednjih mjeseci, zapao je u problem, budući da ni za to gradonačelnica nije imala osigurana sredstva.
Galdovčani ipak mogu biti mirni jer se dovršetak gradnje vrtića također osigurao uz pomoć Vlade RH.

SDP-ova većina s koalicijskim partnerima odbila amandmane za božićnice, povećanje plaća odgajateljicama i povećanje sredstava za školski sport

S druge strane Ikić Baniček, primjerice, za promociju Grada i obilježavanje prigodnih datuma u 2023. planira gotovo 90.000 eura. Po iznosu može se reći da će to biti dobre promocije po uzoru „KRUHA I IGARA“, samo što se niti jednom stavkom proračuna u 2023. ne razvija ozbiljno gospodarstvo. U cilju privlačenja investitora, u vidu otvaranja novih radnih mjesta, pa nije razvidno tko onda kupuje taj „kruh“. Obzirom da nam je u ovoj proračunskoj godini SDP-ova vlast podignula račune i za vodu, komunalnu naknadu, grobarinu, odvoz otpada, plaćamo najskuplje vrtiće u Hrvatskoj, a odgajateljice rade za najmanju plaću, naš Klub vijećnika uložio je četiri amandmana vezanih uz vrtiće, povećanje plaće odgojitelja, uvođenje božićnice za nezaposlene i umirovljenike, te povećanje ulaganja u školski sport budući je upravo sport aktivnost oko koje se okuplja najviše mladih.
Ove iznimno značajne amandmane aktualna SDP-ova vlast sa koalicijskim partnerima predvođena Ikić Baniček je odbila.

Prema najnovijem popisu stanovništva, Sisak je posljednjih 9 godina od kad je Ikić Baniček na vlasti izgubio nekoliko tisuća stanovnika. Činjenica je da se ljudi iz Siska iseljavaju, da im je podigla cijene režija, nema kapitalnih ulaganja namijenjenih mladim obiteljima, nema ozbiljne socijalne i gospodarske politike. Djecu se dijeli po sportskoj pripadnosti, nestaju novci koje roditelji izdvajaju u klubove, šalju se zaštitari na djecu. Sisak je izgubio status među 10 najvećih gradova Hrvatske. U Sisak ne dolaze ulagači, Sisak se po medijima poznaje po negativnim istupima gradonačelnice i izađete li na ulice grada kao da se u njemu gasi život. Proračun za 2023. upravo u tom smjeru pokazuje otužnost i sivilo i nesposobnost SDP-a da pokrene promjenu. Možda misle da će ih to duže održati na vlasti jer će Siščani biti zadovoljni i s mrvicama? Sisak može, zna i želi puno bolje.

Klub vijećnika HDZ – HSLS – HKS