Projekt Caritasa Sisačke biskupije „Mobilnost za naše starije“ bliži se završnoj fazi provođenja. Od 1. siječnja 2021. godine do 31. prosinca 2022. projektom je obuhvaćeno oko 120 korisnika starijih od 65 godina s područja Općine Martinska Ves.

Caritas Sisačke biskupije pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te u suradnji s Općinom Martinska Ves i Centrom za socijalnu skrb Sisak gotovo dvije godine provodi projekt „Mobilnost naših starijih“.

Cilj projekta je osobama starijim od 65 godina s područja Općine Martinska Ves osigurati dostavu namirnica, lijekova kao i raznih potrepština. Također kroz projekt se nude i usluge poput besplatnog prijevoza uz pratnju i podršku volontera do liječnika, ljekarne, trgovine, pošte, banke ali i učiniti starijima dostupne razne društvene i kulturne događaje s ciljem njihovog aktivnog sudjelovanja u životu zajednice.

Provedbom ovog projekta vidno je unaprijeđena kvaliteta života osoba treće dobi, a projekt je značajno doprinio i sprječavanju institucionalizacije starijih osoba omogućivši im jednostavniju dostupnost usluga, povećanje njihove integracije u sve aspekte društvenog života te na taj način i ostanak u njihovim domovima.

Provedbu projekta svojim su radom poduprli brojni i bojni volonteri čime je postignuta i dodatna senzibilizacija lokalne zajednice za svakodnevne potrebe starijih osoba kao i promocija volonterstva kao važne grane društveno korisnog angažmana.

Uz pruženu potporu u obavljanju raznih potreba u svakodnevnom životu, Caritas Sisačke biskupije je kroz projekt starijim osobama slabijeg imovnog stanja osiguravao i pakete prehrane, higijenskih i ostalih potrepština.

Provedba programa „Mobilnost naših starijih“ značajno je unaprijedila kvalitetu života i sve aspekte socijalne uključenosti starijih osoba ali i potaknula druge starije osobe na socijalizaciju i veću uključenost u život lokalne zajednice, a obiteljima starijih osoba pružena je potpora i sigurnost da će njihovi stariji uz podršku volontera i voditelja projekta sigurno stići na svoja odredišta.

Izvor, fotografije: Sisačka biskupija