Nastavljamo predstavljati Udrugu ZATO iz Topolovca. O ciljevima djelovanja Udruge govorila je njezina predsjednica Iva Špoljarić istaknuvši kako je jedan od osnovnih zadataka u radu Udruge oživljavanje tradicija, kao što je sajam, i duha naselja koje je uvijek bilo prepoznato kao mjesto zabave, sporta, očuvanja baštine, kreative, ali i sposobnosti da bude ukorak s vremenom.
Dvije su najvažnije aktivnosti kroz koje Udruga ZATO ostvaruje svoje ciljeve. Prva od njih je manifestacija koja slijedi već idući tjedan, a to je Mali topolovački sajam.
Sajam i sve vezanu uz njegovu pripremu i održavanje predstavio nam je Matija Grabović, voditelj Malog topolovačkog sajma.

Manifestacija Mali topolovački sajam najprepoznatljivija je aktivnost udruge ZATO. Kako ste došli na ideju organizirati ovakvu aktivnost i s kojim ciljem?

Ideja o sajmu došla je od našeg člana Damira Rosandića i bivšeg člana Dubravka Štefančića. Iako je tadašnja predsjednica Irena Balen-Gorišek smatrala ideju prezahtjevnom za provedbu u prvoj godini djelovanja, zdušno smo ju svi zajedno prihvatili i bacili se doslovno na glavu. Prve godine bilo je podosta turbulencija, rasprava, svađa i plača, ali sajam je osmišljen i održan, a ove godine je njegovo peto izdanje. Vodimo se idejom da je sajamska tradicija važan dio prepoznatljivosti i duha našeg mjesta jer se godinama na prostoru Sajmišta četvrtkom održavao stočni sajam. Promjenama na selu, ali i u društvu općenito, stočni sajam je očito izgubio smisao, no svim Topolovčanima te ljudima bliže i dalje okolice taj sajam bio je i ostao neko opće mjesto u pamćenju. Smatramo da je Mali topolovački sajam zato i uspio jer smo ljudima koliko-toliko vratili osjećaj iz tog vremena što nam je, između ostalih, bio jedan od glavnih ciljeva.

Što sve uključuje ova hvale vrijedna manifestacija i kako se vi, kao organizatori, pripremate za nju?

Mali topolovački sajam okuplja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte i udruge s prostora cijele Sisačko-moslavačke županije s naglaskom na izlagače iz bliže topolovačke i sisačke okolice. Dio sajma otpočetka je i Mala obiteljska biciklijada Sisak-Topolovac koju organiziramo zajedno s Biciklističkim klubom Roda. Na sajmu uvijek imamo i dodatne atrakcije kao što je konjički poligon udruge Kas, streličarski poligon Streličarskog kluba Sisak, biciklistički poligon, a ove godine imat ćemo i predstavljanje badmintonskog kluba Zvrk. Na taj način ostvarujemo ciljeve koji se tiču promicanja rekreacije i zdravog života, a uključujemo se posredno i u aktivnosti vezane uz proglašenje Siska europskim gradom sporta.
Naše pripreme su sada već rutinske – slanje poziva, prikupljanje donacija, osmišljavanje predstavljanja na Facebooku i ostalim glasilima… Prvih godina bilo je to puno intenzivnije i teže jer smo bili bez iskustva, a veliki perfekcionisti. Sad je sve puno lakše, jedino bismo željeli da nam se priključi više mladih jer ne želimo da sve prijeđe u rutinu, nego da nastavimo podizati ljestvicu kvalitete i brojnosti izlagača te popratnih sadržaja. Krajnji cilj je vraćanje na prostor Sajmišta i uvrštavanje sajma na stalno i općezacrtano mjesto gospodarske i turističke ponude grada i županije.

Ako biste uspoređivali sve sajmove do ovogodišnjeg, kako ste zadovoljni? Zasigurno ima pomaka u odnosu na kvalitetu organizacije i broj sudionika? Tko su uopće sudionici Malog topolovačkog sajma?

Svake godine trudimo se doseći stepenicu više – bilo u organizacijskom smislu, bilo u smislu povećanja broja i kvalitete izlagača, bilo u proširenju zabavnih sadržaja. Ove godine nadamo se dobrom vremenu jer će sajam biti najbogatiji u sva tri smisla – imamo najviše prijavljenih izlagača dosad, najviše popratnih sadržaja, a dobru večernju zabavu garantira nastup Tamburaškog sastava Presto koji je oduševio nastupom na posljednjem Adventu.
Sudionici sajma su OPG-i, obrti i udruge ponajprije sa šireg sisačkog područja. Moramo istaknuti obitelji Perković i Veselić iz Novog Sela Palanječkog, dosad su se spremno odazivali i podržavali sajam. Program nam upotpunjuju izvođači iz Topolovca, Siska te sela sisačkog i petrinjskog područja, a ove godine dolaze nam folkloraši iz Velike Ludine. Iako vjerojatno neće nastupiti ove godine zbog organizacijskih problema, bez topolovačkog Kapelskog zbora i VIS-a ZAZA TOP program prethodnih godina ne bi bio tako kvalitetan i zanimljiv. Također, otpočetka odlično surađujemo pa i se držimo tradicije da sajam otvaraju mažoretkinje Plesnog kluba Star Dance, tako će biti i ove godine. Ima tu još zanimljivih sudionika pa jednostavno treba doći i vidjeti.

U sklopu sajma se održava i Mala obiteljska biciklijada Sisak – Topolovac. Što nam možete reći o njoj?

Biciklijada je rezultat odlične suradnje s Biciklističkim klubom Roda iz Siska. Namijenjena je rekreativcima i svatko ju može odvoziti pa otud i naziv mala obiteljska biciklijada. Rutu, ako i sve ostale informacije, može pronaći na našoj Facebook stranici ZATO Za Topolovac, ali i na biciklijade.com. Prva biciklijada imala je 20-tak sudionika, posljednja održana 2017. 50-tak. Nažalost, prošle godine biciklijada nije održana zbog najave lošeg vremena, no nadamo se da ove godine to neće biti slučaj.

Obzirom na brojne sadržaje, velik angažman vaših članova i ljudi koji podupiru rad udruge, tko još i kako podupire sve što radite za promociju udruge, mjesta, ali i podizanje kvalitete života u zajednici?
Rad udruge najviše podupiru sami članovi svojim radom i plaćanjem članarine. Uvijek se kao podrška spremno odazovu privatni poduzetnici iz Topolovca, Siska, ali i šire. Također imamo odličnu suradnju s gradskim poduzećima i ustanovama što vjerujemo da je pomoglo u dobivanju podrške samog Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije jer smo prepoznati kao ozbiljni i odgovorni suradnici.