Otvaramo riznicu prepunu tradicijskog blaga naše Posavine, bogatstva koje ne prepuštamo zaboravu, već ga čuvamo kao kap vode na dlanu.
Donosimo vam neprocjenjivo bogatstvo narodnih nošnji, plesova i pjesama, običaja i svega onoga što čini identitet jednoga kraja i naroda.

Danas predstavljamo KUD „Hrvatsko srce“ iz Kratečkog. Više o društvu nam je rekla njegova predsjednica, gđa. Renata Brižić.

Možete li nam ukratko predstaviti vaše kulturno – umjetničko društvo) ( Kada je osnovano, na čiji poticaj, kako je dobilo ime, koliko ima članova, u koliko sekcija djelujete? )

Kulturno-umjetničko društvo „Hrvatsko srce“ Kratečko osnovano je 1998.godine i djeluje u dvije sekcije; tamburaškoj i pjevačkoj. Društvo broji 20-ak aktivnih članova i vrlo rado se odaziva na različite manifestacije i smotre. Društvo je rezultat želje za druženjem i promicanjem kulture i običaja našeg kraja, Donje Posavine, koji je tradicijski izričito bogat.
 

Zasigurno ponajprije njegujete ples, glazbu i običaje svoga zavičaja? Osim toga, koje koreografije još izvodite, iz kojeg dijela naše domovine?
Naš KUD je izvorno folklorno društvo stoga njegujemo samo običaje, ples i glazbu Donje Posavine.

Narodne nošnje su neprocjenjiv dio naše kulturne baštine. Koliko su stare nošnje koje nose vaši članovi i po čemu su prepoznatljive?

 

Naše narodne nošnje su jako bogate, našivene svilom i stare preko 100 godina. Zbog toga smo jako ponosni ,jer ih i dalje pokazujemo i dičimo se njima. Naša nošnja se sastoji od rubače, podoblačke, zastora i opleća. Na glavi udane žene nose tvizere, a djevojke imaju ispletene pletenice na čijim krajevima je crvena mašna. Oko vrata svaka žena i djevojka nosi crvene koralje i nekoliko redova dukata.

Vjerujemo da je puno nastupa iza vas, na nekima ste sudionici, a nekih nositelji. Brojni nastupi i gostovanja zasigurno su rezultirali određenim uspjesima koji su i nagrađeni? Koja je posljednja u nizu nagrada ili priznanja i što o njoj možete reći?

Vrlo rado se odazivamo na sve pozive, kada smo u mogućnosi nastupiti, ali najviše se ponosimo gostovanjem u Nizozemskoj gdje smo promicali kulturu i običaje ne samo Donje Posavine već naše Županije i cijele Lijepe naše. Zadnji nastup smo imali Donjim Raštanama gdje smo osvojili 2.nagradu na 13.-om Festivalu folklora i starih običaja. Neki od značajnih nastupa još su Vinkovačke jeseni i gostovanje u emisiji Dobro jutro Hrvatska.
 

Kakva je situacija u KUD – u obzirom na pomladak? Kako potičete mlade da se uključe u rad društva i jeste li zadovoljni odazivom?

Kod nas u Društvu prevladavaju mladi ljudi što znači da su stariji uspjeli u tome da ih potaknu i osvijeste im  kako je važno prenositi tradicijsku kulturu i običaje te da je naš kraj jako bogat i šteta je da se to zaboravi.

I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost vašega društva?

U budućnosti se nadamo povećanju broja članova i većoj potpori naše Županije i Grada. Naše Društvo svake godine organizira manifestaciju „Dani Donje Posavine Lonjsko polje“ tijekom koje vrlo rado ugostimo društva iz raznih krajeva Lijepe naše.
Tada smo ponosno što možemo svima pokazati što naš kraj ima. Sve naše goste vozimo u kolima koja vuku traktori sve do srca Lonjskog polja gdje mogu vidjeti domaće životinje i prekrasnu prirodu.
Prije samog nastupa ugostimo ih sa specijalitetima našeg kraja, a nakon nastupa sa „šaranom na procep“.

 

Foto: KUD “Hrvatsko srce” Kratečko