Kada jednom postanete sretni vlasnik kućnog ljubimca, zasigurno ćete primjetit razliku u načinu dosadašnjeg života. Sve dotadašnje stresne situacije zasigurno će se podnositi lakše. Blizina kućnog ljubimca može znatno popraviti raspoloženje, a često se odrasli i posebice djeca čine vedrijima i opuštenijima.

Kada osobe dođu u zrelije godine, posebice u umirovljeničkim danima, često se mogu osjećati usamljenima. Kućni ljubimac tada zaista može postati vaš najbolji prijatelj!

Australski institut Baker Medical Research, proveo je istraživanje na uzorku od približno šest tisuća ispitanika, prilikom kojeg je potvrđeno kako osobe koje imaju kućne ljubimce u prosjeku imaju niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola u krvi, pa su u skladu s tim manje izloženi riziku od infarkta.

Vlasnici pasa primorani su se više kretati, boraviti u prirodi i na svježem zraku, a pseća slina sadrži enzim lizozim, koji uništava većinu bakterija, pa rane brže zacjeljuju.

I kod mačaka postoji niz dokazanih prednosti, naime frekvencija koju proizvode mačke predenjem potiče lučenje protuupalnih kemikalija u tijelu, što u konačnici suzbija ili ublažava upalne procese. Držanje mačaka posebice se preporuča osobama koje trpe jake migrene. One vrlo  rijetko obolijevaju od bolesti kostiju i zglobova, te bolesti srca i dišnih putova.

Ako vi ili netko od vaših ukućana pati od alergijske reakcije na dlaku ili perje, uvijek ostaje izbor akvarija i malih ribica. Zaista je velik izbor životinja koje možete držati u domu, a ako se odlučite za ribice ili kornjače, prilikom uređenja akvarija možete i pokazati svu svoju kreativnost.

Prednosti držanja kućnog ljubimca, kod djece već od najranije dobi može stvoriti osjećaj sigurnosti, odgovornosti, empatije i bliskosti.

Ako do sada niste razmišljali o kućnom ljubimcu, nadam se da smo vas bar malo potakli!

 


Foto: pixabay.com