Povratak u čarobni svijet djetinjstva


U Gradskom muzeju Sisak izložene igračke obitelji Kraker

U Gradskom muzeju Sisak 23. svibnja 2019. godine s početkom u 19 sati, otvorena je izložba pod nazivom „Fragmenti sisačkoga djetinjstva: igračke obitelji Kraker“. Druga je to izložba u nizu ciklusa izložbi posvećenih igračkama kao bitnim segmentima povijesti djetinjstva.  Ciklus je započeo još 2018. godine kada je u Muzeju predstavljena kolekcija igračaka Tonija Politea, koje su većim dijelom nastajale nakon Drugog svjetskog rata u tvornicama poput Biserke ili Jugoplastike.

No, priča o igračkama obitelji Kraker posebna jer su po prvi puta predstavljene igračke iz „sisačkog ciklusa“, a obuhvaćaju razdoblje od početka 20. stoljeća do 1980-ih godina. Igračke koje su vezane uz ostavštinu Velimira Krakera, poznatog sisačkog kolekcionara, i njegove obitelji, strukturno su različite i mogu se podijeliti na metalne i drvene igračke, Lego kocke, lutke, građevine…

Velimir Kraker ističe kako je igračke kao dijete dobivao iz Njemačke, Zagreba, ali i iz Siska. Zanimljiv je podatak da su se u Sisku igračke mogle kupiti u trgovini na početku današnje ulice Stjepana i Antuna Radića, no nakon Drugog svjetskog rata nisu bile više dostupne kao prije rata. Tek od 1960-ih godina 20. stoljeća započinje intenzivna prodaja igračaka u Sisku koja je obilježena pojačanom komercijalizacijom. U strukturi igračaka dominiraju upravo igračke iz tog razdoblja do 1980-ih godina poput automobila, Lego kocki, željeznica, aviona…

U Gradskom muzeju Sisak izložene su igračke Velimira Krakera i njegove sestre Davorke iz njihova djetinjstva, poput drvenih i metalnih kolica te lutaka koje su ujedno i najstariji predmeti, no nisu zanemarene niti igračke iz djetinjstva njegove djece tj. iz 80-ih godina 20. stoljeća kojih će se rado prisjetiti svaki posjetitelj jer smo zasigurno svi posjedovali barem jednu od izloženih igračaka iz tog razdoblja.

Stoga Vas pozivamo da posjetite Gradski muzej Sisak te da još jednom zakoračite u čarobni svijet kojim dominiraju djeca sa svojim igrama i igračkama – u čarobni svijet djetinjstva.


     

Izvor: mr.sc. Vlatko Čakširan; Fragmenti sisačkog djetinjstva – igračke obitelji Kraker,

www.muzej-sisak.hr