Isporučeno prvih 20 od 94 vatrogasna vozila nabavljena sredstvima EU fondova

Kvalitetna, nova i suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora žurnih službi na krize, te je danas, 16. veljače, gotovo točno godinu dana nakon potpi  sivanja četiri ugovora o nabavi 94 vatrogasna vozila s tri tvrtke – WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o – na Policijskoj akademiji održana primopredaja prvih 20 isporučenih vozila.


Vozila su uručena krajnjim korisnicima, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 17 županija, odabranima sukladno procjenama struke i prioritetnim potrebama.

Na primopredaji su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, predstavnik poljske tvrtke WISS u RH, Mario Starčić, član Uprave Volvo Group Croatia, Tomislav Orehovec, direktor MGS Grupe d.o.o., Edo Seifred i vlasnik tvrtke DOK-ING d.o.o. Vjekoslav Majetić.

Vatrogasna vozila nabavljena su u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, u vrijednosti većoj od 256 milijuna kuna, a za koji je MUP s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja potpisao Ugovor o dodjeli 85% bespovratnih sredstava iz Strukturnih i investicijskih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostalih 15% namireno iz nacionalnog sufinanciranja.

Time se osigurala nabava 94 vatrogasna vozila, odnosno po 21 komad dugih i malih navalnih vozila, autocisterna i šumsko/teretnih vozila, sedam šumsko/teretnih vozila veće zapremnine spremnika vode i tri zapovjedna vozila s vatrogasnim robotom na prikolici.

Danas je isporučeno po 7 dugih i kratkih navalnih vozila, 4 autocisterne te po jedno teško, odnosno lako šumsko vatrogasno vozilo. Osim toga, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Zagreb preuzela je prvo zapovjedno vozilo s prikolicom i vatrogasnim robotom.

Uvodno, ministar Božinović iznio je kratku kronologiju cjelokupnog projekta, te podsjetio kako je Vlada 2017. godine, nakon katastrofalnih požara u Splitu, napravila analizu voznog parka, sredstava i opreme vatrogastva i sveukupnog sustava civilne zaštite te naglasila kako činjenicu da dotad nisu korištena europska sredstva treba promijeniti.

„Otada, pa do danas, Ministarstvo unutarnjih poslova je iz europskih fondova za potrebe civilne zaštite i sve njezine operativne snage povuklo oko 250 milijuna eura, što se postiglo održavanjem brojnih sastanaka, uvjeravanjem i lobiranjem u europskim institucijama da Hrvatska to zaslužuje. Povukli smo ozbiljna sredstva i od prvog dana bili vrlo angažirani u Mehanizmu Unije za zaštitu i spašavanje, te se lobiranjem, u slijedećem Višegodišnjem financijskom okviru izborili za daleko veći iznos od navedenog, o kojem u ovom trenutku ne mogu govoriti“, rekao je ministar Božinović nadodavši kako je to, prema riječima europskih kolega, bilo prvi put da ih je netko iz Hrvatske po tom pitanju uopće kontaktirao.

„Zadaća institucija, zadaća svih ministarstava, a u ovom konkretnom slučaju MUP-a jest učiniti sve kako bi ovim hrabrim i požrtvovnim ljudima omogućili sve one uvjete koji oni zaslužuju da bi svoj humani posao obavljali na najbolji mogući način“, nastavio je ministar Božinović  i poručio kako će do početka ljeta biti isporučena i preostala vozila.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković današnju je primopredaju nazvao povijesnim trenutkom za hrvatsko vatrogastvo te u ime svih vatrogasaca zahvalio ministru Božinoviću i Vladi RH, koji su i ovime pokazali veliku brigu i podršku te operativnu spremnost vatrogastva učinili boljom i jačom.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Marko Markić je rekao kako sudjeluju u podizanju spremnosti na klimatske promjene i sve incidente, te izrazio nadu da će i ubuduće biti u mogućnosti pomoći svim dobrovoljcima, kao i svim službama u državi da budu spremni za sve incidente.