“Početak školovanja velika je i važna prekretnica, kako za dijete, tako i za cijelu njegovu obitelj. Pokažite pred djetetom radost i uzbuđenje zbog toga. O školi govorite pozitivno, o učiteljima također.”

Vaše dijete postaje školarac. Uspomenom postaju bezbrižni vrtićki dani ispunjeni najviše igrom, druženjem s prijateljima i aktivnostima koje su ih beskrajno veselile i u koje su se uključivali, isključivo, prema svojim interesima i sklonostima.

Sada su pred njim neki novi izazovi i zahtjevi. Na sami spomen riječi škola i samo dijete zasigurno osjeća kako se nešto za njega mijenja. Budite oprezni, nemojte dozvoliti da se nešto tako važno i veliko kao što je polazak u školu pretvori u nešto negativno i opterećujuće. Vi ste ti koji mogu puno toga olakšati na početku jednog novog životnog razdoblja i zato nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku. Budite podrška svome djetetu u punom smislu te riječi.

Pripremite dijete za polazak u školu!!

Razgovarajte sa svojim djetetom o školi. Objasnite mu kakvo je to mjesto i zašto je važno da ono krene u školu. Podijelite s djetetom sjećanja na vlastiti polazak u školu prisjećajući se isključivo pozitivnih trenutaka toga događaja kako, u suprotnom, ne biste kod djeteta izazvali otpor prema školi. Ako je bilo smiješnih događaja, ispričajte mu ih. Stvorite ugodno ozračje u razgovoru.

Ukoliko ste u prilici, otiđite zajedno do škole prije nego počne školska godina. U laganoj i opuštenoj šetnji prođite zajedno taj put! Pokažite djetetu mjesto koje uskoro postaje njegov drugi dom. Ako ste u mogućnosti, uđite u zgradu i razgledajte ju. Neka taj prvi fizički kontakt sa samim mjestom bude u društvu djetetu bliske osobe, a tko je to više od roditelja.

Kupnja školske torbe i pribora te nove odjeće ili obuće je svakako posao koji trebate obaviti zajedno. Nastojte da se te radnje odvijaju u dobrom raspoloženju, ne opterećujte dijete financijskim sredstvima potrebnim za kupnju stvari za školu. Iako mali, primjećuju sve oko sebe pa tako i uzrujanost roditelja oko eventualnih pomanjkanja sredstava potrebnih za kupnju njihovog školskog pribora. To je stvar koja također može izazvati kod djece frustracije, osjećaj krivnje i negativan stav prema školi.
Kod kupnje torbe i pribora imajte na umu kvalitetu, bez obzira na veću cijenu. Torba mora biti čvrsta i stabilna kako bi mala leđa bila što manje opterećena. Olovke, bojice, vodene boje i ostali pribor također bi trebao biti kvalitetan kako bi rad s njim bio što učinkovitiji.

Zajedno pregledajte i prelistajte knjige, omotajte ih, pomirišite….neka dijete osjeti i vašu radost i uzbuđenje zbog događaja koji slijede.

Dijete prije polaska u školu treba učiniti što više samostalnim. To je proces koji dugo traje i koji ste već odavno započeli. Ono treba znati i moći samostalno napraviti puno toga. Naučite ga vezati vezice na cipelama i tenisicama, zakopčati i otkopčati jaknu, samostalno uzimati hranu i služiti se priborom za jelo, vaditi stvari iz torbe, služiti se priborom za pisanje, za likovnu kulturu i slično. To će i djetetu i učitelju uvelike olakšati boravak u školi, među prijateljima. Dijete koje zna i može samostalno napraviti sve navedeno imat će, zasigurno, veće samopouzdanje i bit će zadovoljnije.

Ne mučite dijete prisilnim učenjem slova, to je posao učitelja. Postoje pravila o tome kako se slova pišu, kroz koja polja u crtovlju i slično. Ono što vi kao roditelj možete učiniti je da kroz igru učite prepoznavati i imenovati slovo. Puno je igara kroz koje se to uči. Osim toga, slova možete s djetetom oblikovati od konca, vune, plastelina, u pijesku na plaži……. Probudite kreativca u djetetu i sebi…kockice, štapići……. Mnoštvo ideja. Ako dijete pokazuje interes za čitanje, pisanje i računanje podržite ga, ali se i posavjetujte sa stručnjakom ili sami pronađite stručne savjete o tome kako s djetetom raditi na tim sadržajima.
Dajte djetetu bojice, olovku, flomastere u ruke. Sve to pomaže razvoju fine motorike i ručica postaje sigurnija. To je odlična priprema za učenje pisanja, kako crta svih vrsta – u prvim danima škole, tako kasnije i pisanja slova. Neka reže škaricama, neka boja određene ograničene oblike kao bi savladalo bojanje unutar prostora.
Brojite i prebrojavajte, ali neka to bude „igra“! Brojite aute dok se vozite, tanjure, žlice, vilice, komade voća….sve što vam se čini prikladno u zajedničkim aktivnostima.

Budite oprezni i odmjereni u količini zadataka i aktivnosti koje dajete djeci. Sve ono što je djetetu previše, dovodi do zasićenja.

 

Početak školovanja velika je i važna prekretnica, kako za dijete, tako i za cijelu njegovu obitelj. Pokažite pred djetetom radost i uzbuđenje zbog toga. O školi govorite pozitivno, o učiteljima također. Nikad ne proturječite učitelju pred djetetom, svoje mišljenje o postupcima učitelja, ukoliko nije pozitivno, ne iznosite pred djetetom. Škola je drugi dom vašeg djeteta, a učitelj njegov drugi roditelj. Vrlo je važno biti pozitivan i kod djeteta razvijati osjećaj pripadnosti novom kolektivu, sredini i učitelju kao osobi u koju treba imati povjerenja i koja će mu pomoći u svemu. Situacija koju svakako nastojte izbjeći je ona u kojoj dijete ne prihvaća učitelja. Tu se stvara odbojnost prema školi, učenju i svemu što sa školom ima veze. Odmah nastaje problem, a to nije dobro.

Slušajte upute učitelja, neke vam se stvari možda mogu činiti banalnima, ali ipak poslušajte. Npr. vježbanje vađenja knjiga iz torbe i slaganja u torbu. Vježbajte tako što ćete djetetu reći da izvadi knjige za određeni školski predmet, nakon što ih učitelj upozna s njima i objasni pojam školskog predmeta. Neka podigne u zrak udžbenik, radnu bilježnicu, zbirku i slično….. To su vrlo važne i poželjne vježbe u prvim danima polaska u školu. Djetetu će biti lakše jer će znati samostalno vaditi stvari koje mu trebaju i snalaziti se u svojoj torbi, a učitelji će vam biti zahvalni zbog toga.

Po dolasku u školu, nemojte unositi dječju torbu u zgradu škole ili u učionicu i vaditi stvari van na stol. Pustite dijete, možda je teško i dugotrajno u početku, no to je jedini ispravan način. Polako dijete navikavajte na pojam zadaće kao produžetka rada iz škole, uputite ga kako je važno pamtiti ili na neki dogovoreni način bilježiti ono što kod kuće treba napraviti. Naglasite važnost te aktivnosti za djetetovo učenje novih sadržaja i neka nova znanja. Ističite važnost redovitog pisanja i vježbanja, ali i da nije „smak svijeta“ ako se nešto zaboravi, osobito u početku. Dijete ne zna što je zadaća i to je za njega nešto novo. Navedite djetetu vlastiti primjer zaboravljanja nečega kako bi spoznalo da se i to može dogoditi i da nije tragično. Uvijek ističite kako se sve može popraviti.

Svakodnevno, po dolasku iz škole i odmoru od obaveza, porazgovarajte sa svojim djetetom o njegovom danu u školi. Slušajte i moći ćete puno iščitati iz djetetovih riječi. Ako nije raspoloženo za razgovor, nemojte biti uporni, možda se dogodilo nešto što mu se nije svidjelo ili naprosto ne želi pričati. Bit će kasnije prilike. Također prolistajte knjige, porazgovarajte o radnim sadržajima toga dana, to će ujedno pomoći da vidite i što je za zadaću. Strpljivo dopustite da se vaše dijete navikne na sve novosti koje mu se događaju.

Ukoliko vaš učitelj zatraži pojačanu suradnju, npr. sudjelovanje u nekim razrednim aktivnostima, nemojte odbiti. To zasigurno neće biti tako često, ali će biti korisno kako za vas, tako za dijete. Djeca su jako ponosna kada njihovi roditelji dolaze na sat zbog radionice, izrade nekih ukrasa, predmeta itd. To će uzeti dio vašeg vremena, ali ćete svi puno dobiti. Zajedno ćete provesti vrijeme s djetetom i to vrlo kvalitetno. Dijete će biti sretno, učitelj zadovoljan lijepom suradnjom i pomoći. U ovakvim situacijama svi dobivaju. Djeca su neizmjerno ponosna kad se njihovi roditelji uključuju u razredne aktivnosti, bilo dolaskom, bilo nabavkom materijala za rad.

Ne stavljajte sebe u prvi plan, iako je i vama početak školovanja djeteta novost – osobito ako je to prvi školarac u obitelji. Onaj kome se sve u životu promijenilo je u prvom redu vaš mali školarac.

Neka će djeca teško podnijeti rastanak s roditeljem, osobito prvi dan škole. Kod nekih će biti i suza. Bit će suza i kod roditelja, ali odrasli se mogu uspješnije kontrolirati. Ohrabrite dijete, dogovorite se s njim. Budite dosljedni i pošaljite ga do vrata učionice. Ono ulazi, a vi ćete doći pred njega na kraju radnog dana. Mahnite i izađite bez puno objašnjavanja i pregovaranja.

Svi dani savjeti napisani su s ciljem da vam svima olakšaju polazak u školu. Puno je toga što roditelji mogu napraviti kako bi svome djetetu olakšali i uljepšali prve dane školovanja.

Dragi roditelji budućih prvoškolaca, oboružajte se strpljenjem. Ne ustručavajte se pitati učitelja vašeg djeteta sve što vas zanima ili muči. Nastojte razviti kvalitetnu suradnju sa svoje strane. Ne očekujte čudo preko noći, svako je dijete svijet za sebe, napreduje i uči različitom brzinom, ali upamtite da je najvažnija riječ NAPREDUJE. I dokle god dijete napreduje određenim tempom, sve je u redu.

Obavezno dođite prvi dan u školu sa svojim prvašićem. Budite beskrajno ponosni kad ga učitelj prozove kako bi ga predstavio svima. Zatomite suze radosnice dok budete iz svoje roditeljske ruke puštali onu malu ručicu da krene uzbuđenim koracima putem odrastanja.

Foto: pixabay free photos