U listopadu se u Hrvatskoj obilježava Mjesec hrvatske knjige, kojim se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti.

Povijest „knjige“ stara je više od 7000 godina. Knjige su mijenjale svoj oblik ovisno o materijalu od kojeg su izrađene, a mijenjao se i način zapisivanja riječi. Prve prave knjige pojavile su se na Istoku. Zanimljivo je saznati da su stare kineske knjige sastavljane od bambusovih daščica, a kasnije su ih zamijenili prekrasni svici načinjeni od svile. Ljudi su oduvijek željeli zapisivati riječi i sačuvati ih od zaborava pa su se snalazili na različite načine – Babilonci su, primjerice, koristili mekane glinene pločice po kojima su pisali drvenim štapićima, a potom ih sušili i pekli. Stari Egipćani pisali su na svicima načinjenim od papirusa, koji su rezali na uske vrpce, lijepili ih jedne uz druge i tako dobivali široke listove papirusa na kojima su mogli pisati.

Povijest hrvatske knjige također je bogata. Prve hrvatske knjige, pisane na latinskom i hrvatskom jeziku, zapisivane su različitim pismima: glagoljicom, latinicom i hrvatskom ćirilicom. U početku su se knjige ispisivale ručno, a tek izumom tiskarskog stroja, njihovo umnažanje postalo je lakše.

Prva hrvatska tiskana knjiga je „Misal po zakonu rimskoga dvora“, pisana hrvatskim jezikom na glagoljici, i seže u davnu 1483. godinu. Zanimljivo je da je Misal otisnut svega 28 godina nakon Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije. Misal se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Osim klasične knjige koju možemo listati, mirisati i svakim okrenutim listom ponirati u intimu njezinih korica, danas svjedočimo i postojanju e-knjiga. Jednostavnim jezikom govoreći, e-knjiga je elektronička knjiga koju je moguće čitati na uređajima poput računala, pametnog telefona ili pak posebno napravljenih uređaja namijenjenih isključivo čitanju knjiga (e-Reader). Prednosti koje nam pruža e-knjiga su velike, zaljubljenici u čitanje na jednom uređaju mogu imati cijele biblioteke koje su uvijek uz čitatelja, ona je lagana i ne zauzima puno prostora. E-knjiga napretkom tehnologije pomaže slabovidnim osobama jer može sadržavati i audio zapise, ali i prilagođavati dimenziju teksta čitateljima slabijeg vida. Osim toga, može sadržavati i vanjske poveznice, rječnike, mogućnost umetanja komentara od strane samog čitatelja i sl.

Čitate li klasičnu, možda zvučnu ili neku drugu knjigu, manje je bitno. Najbitnije je da se družite s knjigom i uživate.
Samo tako čuvate knjige od zaborava, a sebi pružate mnogostruke koristi i zadovoljstva.

Izvor: profil-klett.hr
Foto:gkr.hr, povijest.hr