Početak rekonstrukcije zvonika sisačke katedrale


Zbog ozbiljnih oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. godine, kao i u naknadnim potresima koje smo osjetili u Sisku i okolici proteklih dana, odlučeno je da se zbog sigurnosti građana te okolnih objekata, ali i same katedrale, u petak, 8. siječnja u 8 sati započinje sa skidanjem krova zvonika, uklanjanjem zvona te rušanjem kompletnog zidanog dijela zvonika katedrale. Ovaj građevinski zahvat najavio je sisački biskup Vlado Košić u eteru HKR-a, a potvrdio ga je u četvrtak navečer, 7. siječnja u izjavi za IKA-u, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Slavko Tucaković.

Upravo se pripremaju poslovi kako bi se uklonilo krovište zvonika. Između zvonika i crkve je tijekom potresa nastala velika pukotina koja može uzrokovati urušavanje zvonika te uzrokovati veću štetu okolnim zgradama, ali i samoj katedrali, koja je već doživjela određena oštećenja. Naime, prethodno se urušio svod iznad orgulja i kora sto je već uzrokovalo veliku štetu.
Danas je uklonjen križ težine 185 kilograma. Prema izjavi vatrogasca Marka Adamčića, koji je zadužen za nadgledanje samog zahvata, pripreme za skidanje krova zvonika težine 7 tona su u tijeku. Krovište zvonika se neće rastavljati već će se skinuti u jednom komadu. Projekt izvode Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i građevinska tvrtka Zagrebački amut s dvije dizalice nosivosti 300 i 80 tona.