Dragi svećenici, dragi đakoni, redovnici, drage redovnice, dragi vjernici naše Biskupije,

sa svima vama dijelim tugu zbog odlaska s ovog svijeta pape u miru Benedikta XVI. kojega je Gospodin jutros 31.XII.2022. na Silvestrovo pozvao k sebi. Također dijelim i veliku zahvalnost za dar takvog Pape Crkvi koju je on, nakon velikog pape sv. Ivana Pavla II., vodio od 2005. pa do svog odreknuća od papinske službe 2013. godine.

Papa Benedikt XVI. bit će zlatnim slovima upisan u povijest Sisačke biskupije. Naime, upravo je on bulom „Antiquam fidem“ 5. prosinca 2009. ponovno uspostavio Sisačku biskupiju i mene imenovao njenim prvim biskupom. Dan je to koji osobito pamtimo i za što smo mu zahvalni.

Također smo zahvalni za njegov pastirski pohod našoj Domovini 2011., kada je upravo na blagdan našeg svetog zaštitnika Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika, posjetio Zagreb, posjetio zagrebačku katedralu gdje se na koljenima pomolio pred grobom bl. Alojzija Stepinca, održao znamenito predavanje u Hrvatskom narodnom kazalištu i u nedjelju, 5.lipnja 2011. slavio svetu misu s mnoštvom naroda. Posebno ćemo se sjećati one tako sadržajne i znakovite tišine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu pred Presvetim, kada smo se s njima poklonili Gospodinu u Euharistiji, a ponajviše mladi našega hrvatskog naroda.

Neka papu Benedikta Gospodin nagradu vječnim životom! Neka mu podari sjaj jedine Istine u koju je vjerovao i tumačio ju teološkom jasnoćom i branio kao pastir zauzetošću i molitvom!

U našoj Biskupiji neka na dan ukopa pape Benedikta XVI. u četvrtak, 5. siječnja 2023. zvone zvona svih naših crkvi poslije Anđeoskog pozdravljenja u 12 sati još 5 minuta za pokojnog Papu, a na svetim misama u nedjelje, 1.i 8.siječnja neka se moli za njegovu dušu. Svečanu misu zadušnicu za papu Benedikta ja ću predvoditi taj dan, 5.I.2023. u 18 sati u bazilici sv. Kvirina.

U Sisku, 31. prosinca 2022. +Vlado Košić, biskup