Vrući ljetni dani pred nama, zahtijevaju i posebne mjere opreza kad je u pitanju zdravlje, a posebice kod starijih osoba i djece.

Izlazak van sa šeširom ili maramom na glavi, te nošenje lagane odjeće svijetlih boja, trebali bi za većinu biti obavezni. Ako već planirate duži boravak na suncu, sa sobom je dobro nositi što više tekućine kako biste spriječili moguću dehidraciju organizma, a preporuka je piti dvije do tri litre tekućine dnevno.

 

Posljedice dugog izlaganja suncu

  • Uslijed dugog izlaganja jakom suncu najčešće prvi simptomi vidljivi su crvenilom ili osipom na koži, a pojavljuje se i osjećaj slabosti
  • Glavobolja, povraćanje, nesvjestica…
  • Kod sunčanice simptomi se pokazuju postepeno, suha koža i crvenilo lica, povišena temperatura, zujanje u ušima, jaka glavobolja.
  • Moguć je i gubitak svijesti zbog pada krvnog pritiska.

 

Slični simptomi prate i toplotni udar budući dolazi do nagle promjene tjelesne temperature.

Ulazak u pregrijani automobil koji je dugo stajao na suncu ili jako rashlađenu prostoriju, mogu dovesti do toplotnog udara.

Osobu koja je doživjela toplotni udar ili sunčanicu, potrebno je odmah skloniti u hladovinu, osloboditi suvišne odjeće i stavljati joj hladne obloge te postepeno davati gutljalj po gutljaj vode.

OPREZ!

Žegu i sparinu najteže podnose osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, angine pektoris, visokog pritiska, bubrežni bolesnici i pacijenti koji su preležali infarkt miokarda.


Preporuke za zaštitu djece

Djeca se ne bi smjela izlagati suncu između 10 i 16 sati, a mala djeca do 6 mjeseci ne bi se uopće smjela izlagati jakom suncu, kao ni nanositi kreme za sunčanje. Djeci starijoj od 6 mjeseci obavezno treba nanijeti kremu za sunčanje, staviti kapu i sunčane naočale, koje moraju imati zaštitu od UVA i UVB zraka.

Važno je da faktor dječje kreme za sunčanje bude najmanje 20 te da je nanesemo u dovoljnoj količini. Čak i kad je oblačno 30-50% ultraljubičastog zračenja još dolazi do nas te se i po oblačnom vremenu treba namazati kremom.

KORISNI SAVJETI

  1. Nošenje lagane prozračne odjeće, svjetlijih boja te šešira ili marame za glavu
  2. Uvijek uza sebe imati tekućine
  3. Ukoliko je moguće, izbjegavati najjače sunce, od 11 do 16 sati
  4. Djeca uvijek trebaju biti u hladu
  5. Oprez s nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom, prilagoditi ih tipu kože i jačini izlaganja suncu.

Foto: Pixabay.com