Oporbeni vijećnici u sisačko-moslovačkoj Županijskoj skupštini iz SDP-a, Mosta, HSS-a, HSP-a, SDAH, HDRS-a, Reformista te nezavisni vijećnik Vladimir Čavrak u utorak su župana Ivu Žinića i njegova zamjenika Romana Rosavca prijavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer su, tvrde, lani putovali na reprezentativne nogometne utakmice na trošak Hrvatskog nogometnog saveza.

Svoju prijavu obrazložili su na konferenciji za novinare, navodeći da su župan i dožupan, obojica iz HDZ-a, u listopadu i studenom prošle godine suprotno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa putovali na utakmice u Ukrajinu i Grčku, kao gosti i na trošak Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

“S obzirom da iznos darova HNS-a županu Žiniću i njegovom zamjeniku Rosavcu daleko premašuje iznos od 500 kuna, da postoje radnje i postupci koji ukazuju na povezanost dara i njihovih kasnijih postupaka, dužni smo sukladno zakonu prijaviti imenovane dužnosnike, te Vas molimo da postupite sukladno Zakonu. U ovim postupcima župana i dožupana, smatramo da postoji i osnovana sumnja u korupciju”, navode u prijavi.

SDP-ova vijećnica Karmela Gajdek napomenula je kako je župan na 4. sjednici Županijske skupštine, kao odgovor na vijećničko pitanje, sam potvrdio da je bio gost HNS-a.

HSS-ovac Mijo Latin istaknuo je kako je ovaj slučaj dokaz da je korupcija ušla i u sport, pa su umjesto talentiranih mladih sportaša gosti HNS-a postali visoki dužnosnici HDZ-a. Novoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković poručio je kako joj je na ovom slučaju prilika da potvrdi svoje riječi kako nije politički obojena.

“Župan je suspendirao demokraciju i dovodi u pitanje ustavni poredak”, rekao je ‘mostovac’ Milan Brigljhević.

Nezavisni vijećnik Čavrak je župana Žinića prozvao za uskraćivanje informacija, navodeći da je prije tjedan dana od predsjednice Županijske skupštine Ivanke Roksandić (HDZ) zatražio podatke o djelovanju nekih županijskih društava i tijela, ali je u odgovoru župan naveo kako se tražene informacije ne odnose na podatke potrebne za obavljanje poslova vijećnika.

Nezadovoljan zbog uskraćenih podataka, Čavrak je takav postupak nazvao “neviđenim presedanom u Hrvatskoj”, ali i dodao kako vjeruje da županov postupak nije politika HDZ-a te da će se ta stranka o tome očitovati.