Ovih dana građani su ostali šokirani informacijama iz Grada Siska o povećanju cijena korištenja društvenih domova za koje će se sada morati plaćati i naknada za čišćenje prostora.

Iz Grada su nam potvrdili da se u društvenim domovima „Eugen Kvaternik“, Budaševo i Odra naplaćuje dodatno čišćenje prostora. U Eugenu Kvaterniku osim tih dodatnih 250 kuna za čišćenje, morat ćete platiti 875 kuna najma, no ni to nije sve, još je potrebno uplatiti i polog od 300 kuna. Dakle ukoliko želite održati neku proslavu u startu već budite spremni izdvojiti 1.425 kuna.

U Budaševu taj je iznos nešto manji, 625 kuna najma plus čišćenje 180 kuna i plus također polog od 300 kuna. U Odri je najam 375 kuna, čišćenje 150 kuna i polog 300 kuna.

U drugim domovima se čišćenje ne naplaćuje ali se naplaćuje najam i polog.

Stanovnici područja na kojima su navedena tri društvena doma, pokrenuli su niz negativnih komentara na društvenim mrežama, usmjerenih na Odluku predvođenu gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, smatrajući istu nepravednom i diskriminatornom u odnosu na ostale društvene domove.

Sažeto bi to izgledalo ovako:

Istražili smo stoga kakav je slučaj u drugim gradovima.

Primjerice Grad Zabok ne naplaćuje korištenje društvenih domova te ih tako mogu besplatno koristiti i mjesni odbori i ustanove i udruge, građani te svi drugi subjekti. Štoviše, Grad podmiruje i režijske troškove.

Ivanić Grad pak ima uvedenu naknadu za korištenje društvenog doma, no ista varira ovisno o stanju doma i samoj ponudi opreme. Primjerice sa kuhinjom i svim inventarom cijene se kreću od 600 do 3000 kuna, no za karmine je u svakom društvenom domu cijena najniža, između 300 i 400 kuna. Stanovnici koji žive na području gdje se nalazi taj društveni dom, prilikom ugovaranja korištenja imaju čak 50 % popusta.

Grad Ivanec je upravljanje društvenim domovima prepustio Mjesnim odborima i Vijeće mjesnog odbora donosi Odluku o visini naknade korištenja uz prethodnu suglasnost nadležnog Upravnog odjela Grada.

Grad Ludbreg primjerice u slučaju održavanja svadbene svečanosti u društvenom domu, isti daje na vremenski period od čak 7 dana i sa svime to iznosi između 1000 i 3000 kuna, ovisno o stanju i položaju društvenog doma. To nije sve, ukoliko se u društvenom domu slavi rođendan korsniku je omogućeno korištenje doma čak 3 dana ,a cijene su od 150 do 500 kuna. Za udruge i održavanja različitih kulturnih aktivnosti, cijena je simboličnih 50 kuna, a za održavanje karmina 200 kuna.

Ostaje pričekati obrazloženje gradonačelnice Ikić Baniček što je razlog ovakvoj Odluci budući su građani umjesto očekivanja da se društveni domovi opet vrate na upravljanje mjesnim odborima, dočekali još veće cijene korištenja. Nazire se pitanje, tko će si moći priuštiti korištenje društvenog doma.