Sisačko-moslavačka županija, u suradnji sa Srednjom školom Viktorovac, organizirala je u petak, 21. travnja 2023. godine, u Sisku Festival srednjih škola SMŽ na kojem su učenici i profesori srednjih škola iz cijele županije predstavili svoje programe učenicima osmih razreda iz osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije. U sjajnoj atmosferi, na jednom mjestu te u izravnim susretima s učenicima i profesorima, osmaši su dobili sve potrebne informacije o programima koji ih zanimaju i mogućnostima upisa u srednje škole.
Mladima iz cijele županije pridružio se župan Ivan Celjak koji je istaknuo kako je lijepo vidjeti toliko učenika na jednom mjestu te je zahvalilo učenicima, profesorima i ravnateljima na sudjelovanju na Festivalu srednjih škola SMŽ.

„Ovo je bila prigoda da učenici srednjih škola prezentiraju svoje škole, školske programe i svoja buduća zanimanja. Bila je ovo prigoda i za učenike osmih razreda da saznaju što to u praksi rade učenici srednjih škola i da im ovaj Festival pomogne pri izboru srednje škole i budućeg zanimanja. Festival srednjih škola pokazao se kao izvrsna manifestacija koja će postati tradicionalna“, najavio je župan Celjak.
Župan je dodao kako Sisačko-moslavačka županija, osim ulaganja u obnovu škola, također ulaže i u vrijednu opremu.
„Želimo da učenici naših škola postižu izvrsne rezultate, imaju kvalitetne uvjete za učenje i usvajanje znanja, ali i da profesori imaju što kvalitetnije uvjete za prenošenje znanja našim učenicima“, zaključio je župan Celjak.
Srednjoškolci su na zanimljiv način prezentirali svoje programe pa su tako svi posjetitelji mogli vidjeti što rade budući stolari, frizeri, cvjećari, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, tehničari video-igara, vodoinstalateri, slastičari, pekari, operateri na CNC strojevima, gimnazijalci i drugi.
Osim prezentacije zanimanja, stvorena su i nova prijateljstva. Potvrdila nam je to Ivona iz Gline koja pohađa Srednju školu Topusko.
„I sama sam na sličan način, gledajući web stranice škola, odlučila upisati smjer turističko-hotelijerski komercijalist. Jako je lijepo danas ovdje u Sisku. Ovo je za sve nas jedno novo iskustvo, a stekli smo i neka nova poznanstva“.

Zadovoljna manifestacijom je i Gabrijela iz Petrinje, učenica Srednje škole Viktorovac koja se školuje za kuhara i konobara.
„Danas smo radili koktele, sokove, pekli palačinke. Zadovoljna sam smjerom koji sam upisala, jer konobari i kuhari uvijek bez problema mogu naći posao“.

Tara iz Srednje škole Petrinje radila je danas smoothije te je uspjela, kako nam je rekla, neke posjetitelje nagovoriti da probaju smoothie od kelja i špinata.

„Prvo su negodovali i rekli da neće, ali kad su probali rekli su mi da je bilo fino“.

Sisačko-moslavačka županija ulaže u mlade i njihovo obrazovanje putem učeničkih stipendija, izgradnje novih školskih objekata te obnovu postojećih škola, energetske obnove školskih zgrada, nabavom najsuvremenije opreme iz područja elektrotehnike i računarstva, predfinanciranjem programa Erasmus kojim se potiče mobilnost učenika i stjecanje novih znanja u partnerskim škola u inozemstvu, omogućavanjem sudjelovanja u brojnim sportskim aktivnostima i natjecanjima putem Školskog sportskog saveza i dr.
Medijski pokrovitelji Festivala su Radio Banovina, Petrinjski radio, Radio Sisak i Radio Quirinus.