Nova školska, a i nastavna godina je počela. Učitelji su imali pune ruke posla izrađujući godišnje i mjesečne planove i programe rada, kao i planirajući sve ostale aktivnosti koje će provoditi i u koje će biti uključeni tijekom ove školske godine, zajedno sa svojim učenicima.
Planiranje sadržaja rada uključuje i sve oblike izvanučioničke nastave.

Izvanučionička nastava, kako sam naziv govori, je nastava koja se odvija izvan škole, tj. učionice, dakle u neposrednoj životnoj stvarnosti ili okruženju.
Takav oblik nastave ima za cilj spoznavanje novih i uvježbavanje postojećih sadržaja u neposrednoj životnoj stvarnosti. Djeca uče istraživanjem i otkrivanjem, stječu nova iskustva pa govorimo i o iskustvenom učenju.
Kod takvih oblika nastave istovremeno povezujemo sadržaje više nastavnih predmeta zajedničkom temom i omogućujemo učenicima brže i lakše učenje.
Svaka izvanučionička nastava temeljito se priprema i planira, ima svoje sadržaje, ciljeve i zadatke koje svaki učitelj i ostvaruje.

Donosimo vam nekoliko prijedloga o tome gdje možete realizirati izvanučioničku – terensku nastavu u našem gradu i šire.

Sisak i okolica su mjesta koja nude zanimljive lokacije na kojima se može puno toga vidjeti i naučiti uz minimalne troškove za učenike i roditelje. Obzirom da živimo u vremenu kad je i taj čimbenik vrlo bitan u pripremi ovog oblika nastave, vjerujemo da će vam naši prijedlozi biti korisni.

Dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac

Krenuvši od najmlađih, prvo ćemo predložiti Dječji odjel gradske knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. Tamo će naši najmlađi školarci upoznati i doživjeti svijet slikovnica i  knjiga, ali i biti u mogućnosti poslušati lijepu priču te i sami sudjelovati u pričanju priče.
Naučit će puno toga što o knjigama nisu znali.

 

Gradski muzej Sisak

Prekrasno mjesto na kome naši najmlađi učenici počinju otkrivati prošlost našega grada. Osim što djeca mogu razgledati postav muzeja, za njih se organiziraju prigodne i vrlo zanimljive radionice. Izdvojit ćemo samo neke: Izrada posavske ruže, Lenta vremena, Izrada sisačkog novčića. Zanimljive su svakako i tematske radionice kroz koje djeca upoznaju bogatstvo i raznolikost već pomalo zaboravljenih blagdanskih običaja popout, primjerice radionica za Božić, Uskrs, u vrijeme Fašnika….

Gradska galerija Striegl

Gradska galerija Striegl svojim izložbenim programom te medijacijskim i edukativnim aktivnostima nudi djeci neprocjenjivo iskustvo i spoznaju umjetničkog djela. Kroz igru i kreativne aktivnosti djeca će naučiti čitati i razumjeti vizualni jezik kao jedan od najdominantnijih oblika komunikacije u 21. stoljeću te upoznati kroz   vlastito iskustvo tajne različitih likovnih tehnika.

Ured državne uprave

Mjesto na kome će se djeca, na njima razumljiv i primjeren način upoznati s djelatnošću Ureda državne uprave. U tom prostoru za njih se mogu organizirati i provesti vrlo zanimljive aktivnosti poput simulacija izbora, civilnog vjenčanja, otvaranja obrta. Na taj se način djeca mlađe školske dobi upoznaju sa sadržajima građanskog odgoja i obrazovanja koji se provodi sukladno nastavnom planu i programu.

Meteorološka stanica

Zanimljivo mjesto za djecu je i Meteorološka stanica u Sisku. Tamo se odvijaju  meteorološka mjerenja i opažanja te njihovo registriranje i slanje podataka u središnju službu DHMZ-a u Zagrebu.
Djeca će tijekom terenske nastave u meteorološkoj stanici upoznati osnovne poslove motrenja i opažanja, kao što su: mjerenje temperature zraka ( minimalne, maksimalne, trenutne temperature i temperature na 5 cm iznad tla),relativne vlažnosti i tlaka zraka, mjerenje količine oborina, visine snježnog pokrivača, temperature tla, brzine i smjera vjetra i još puno toga. Također će vidjeti i mjerne instrumenta kojima se vrše spomenuta mjerenja.

Hitne službe grada Siska
( Vatrogasna postrojba, Policijska postaja, Služba hitne medicinske pomoći )

 

Obilaskom ovih službi i boravkom u njihovom prostoru djeca upoznaju osnovnu djelatnost spomenutih službi.
Uvijek su privlačne odore, oprema, vozila koja se koriste u obavljanju poslova, kao i prostorije u kojima borave vatrogasci, policajci i djelatnici hitne službe.
Djeca će prilikom razgledavanja prostorija doživjeti potpuniji ugođaj i radno ozračje, čuti i doživjeti zaprimanje hitnih poziva od strane građana i brze reakcije službi.

OPG Mihalić – Tišina Kaptolska , izdvojeni pogon u Setušu

 

Sasvim posebno mjesto na koje možete odvesti vaše učenike i biti sigurni kako će im ova terenska nastava ostati u trajnom sjećanju.
Jesen u voćnjaku obitelji Mihalić, odvest će djecu u berbu jabuka u velikom voćnjaku na obiteljskom gospodarstvu. Uživat će u berbi, a jabuka će biti i za ponijeti. Osim boravka na svježem zraku i berbe, učenici će razgledati velike obradive poljoprivredne površine i naučiti koji se radovi vrše na oranicama u jesen.
Ono po čemu je ovo obiteljsko gospodarstvo poznato je proizvodnja prirodnog soka od jabuke, kruške kao i prirodnog jabučnog octa.

Tijekom boravka na imanju djeca će detaljno upoznati cijeli proces proizvodnje soka i moći vidjeti sve etape u nastajanju istog. Od jabuke ubrane u voćnjaku do gotovog proizvoda.

Lonjsko polje

Park prirode poznat puno šire od granica naše domovine, idealno je mjesto za organizaciju i provedbu terenske nastave. Netaknuta priroda, bogata biljnim i životinjskim svijetom pravo je okruženje i izazov za djecu i učitelje. Nije baš u neposrednoj blizini našega grada, ali ne možemo govoriti ni o nekakvoj pretjeranoj udaljenosti. Uzevši u obzir ono što mjesta u sklopu parka prirode nude, svakako bi trebala biti prvi izbor kod planiranja sadržaja i odredišta za terensku nastavu.

U Čigoću, europskom selu roda smještenom uz staro korito rijeke Save, dočekat će vas gnijezda na krovovima kuća. U Čigoću ima najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj.
Tamo se također nalazi Prijamni i edukativni centar Čigoć u kome se za najavljene skupine posjetitelja izvodi edukativni program “Bijela roda u Čigoću“.
Svakako možete uživati u šetnji selom, razgledavanju starih posavskih kuća i dodatnim sadržajima koji će izazvati zanimanje vaših učenika.

Ukoliko odete do Krapja, sela graditeljske baštine, moći ćete uživati u razgledavanju posavskih drvenih kuća starih više od stotinu godina. Upravo one čine prepoznatljivu sliku očuvane tradicijske arhitekture. Građene od hrastovih planjki, ukrašene zaštitnim krovićima, trijemovima, vanjskim stubištima i drvenim ukrasima, živući su svjedoci jednog vremena koje je prošlo, ali čiji se tragovi i danas prepoznaju i brižno čuvaju od zaborava.
To nije sve, uz susretljive djelatnike Prijamnog i edukativnog centra Krapje naučit ćete još puno novoga slijedeći sadržaje programa „Krapje – selo graditeljske baštine“.

Dotaknuli smo se nekih mjesta koja bi zasigurno izazvala pažnju učenika, ali i na kojima biste u potpunosti realizirali ciljeve terenske nastave.
Posjetom spomenutih odredišta, djeca uče u neposrednoj stvarnosti, istražuju, otkrivaju i stječu nova iskustva stoga doista možemo govoriti o iskustvenom učenju na lokacijama u našem gradu i na mjestima koja se nalaze u njegovoj blizini.

Foto:
siscia.hr, JVP-SISAK, udu-smz.hr, muzej-sisak-hr, PU-sisačko-moslavačka,
Poslovni-dnevnik, etrznica.hr, pp-lonjsko-polje.hr, galerija-striegl.hr, narodna knjižnica i čitaonica Sisak