Od petka, 28. svibnja, u Hrvatskoj na snagu stupaju ublažene mjere protiv koronavirusa, dozvoljava se okupljanje više od 100 ljudi i ukida zabrana privatnih okupljanja, a javna okupljanja će moći trajati do 23 sata, najavio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Mjere će vrijediti do polovice lipnja. Dopušta se rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

“Razlog za tu razliku je u tome što ugostiteljski objekti koji imaju minimalni tehničke uvjete za služenje toplih i hladnih jela moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološkog gledišta”, rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U nastavku prenosimo koje će konkretne mjere popustiti, a koje će i dalje ostati na snazi.

-pekarnice mogu raditi do 23 sata umjesto do 22, a isto se odnosi i na zabranu prodaje

alkoholnih pića od 23 do 6 ujutro.

– na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

– uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno je svim restoranima, kao i slastičarnicama koje imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica.

– na svadbi može biti do 120 uzvanika, moći će trajati dulje od 23 sata, a organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi cijepljeni, testirani ili preboljeli covid-19, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti. Bitno je da organizator mora informirati o uvjetima sve osobe na svadbenoj svečanosti, uz obavijest o tome civilnoj zaštiti pet dana prije održavanja svadbe te pridržavanja posebnih preporuka i uputa

– radno vrijeme casina, automat klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata.

– ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica.

– dopušta se održavanje sajmova na otvorenom uz obvezne maske

– treninzi će biti dozvoljeni u svim dvoranama osim u školskima

– za vjerske obrede se više ne primjenjuje ograničenje do 100 osoba, već prema veličini prostora, minimalno 4 kvadrata po osobi.

– ukida se ograničenje maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu, a ostaje obveza korištenja maski.

– kad je riječ o prelasku granica, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test, ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju.

– za vjenčanja, svadbe, poslovne evente i koncerte i dalje su na snazi tri uvjeta:cijepljenje, preboljenje ili negativan PCR test

Izvor: vlada.gov.hr