Srednja škola Petrinja danas je obilježila Dan škole i 164. godišnjicu osnutka. Prigodni program, kojega su pripremili učenici i nastavnici škole, održan je u prostoru Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja gdje se privremeno održava nastava za učenike SŠ Petrinja.

Srednja škola Petrinja, koja danas ima 228 učenika, jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji, a predstavlja početak srednjoškolskog obrazovanja u Petrinji. Neorenesansna zgrada Srednje škole Petrinja, sagrađena 1871. godine, preživjela je dva svjetska rata i Domovinski rat, no nažalost teško je oštećena u potresu.

Zgradu ove škole, smještene u povijesno zaštićenoj jezgri u središtu grada Petrinje, obnavlja Sisačko-moslavačka županija, a nakon završene obnove u toj će zgradi biti učenički dom i petrinjska Gimnazija s 12 učionica i sportskom dvoranom. Vrijednost investicije iznosi 10,1 milijuna EUR.

Zamjenik župana Mihael Jurić čestitao je učenicima i nastavnicima Dan Srednje škole Petrinja.
„Srednja škola Petrinja je ponos grada Petrinje, ponos generacija i generacija Petrinjaca. Maturanti koji su izašli iz ove škole upisivali su ponajbolje fakultete, vraćali se u svoj grad i radili na razvoju ovog grada. Važno je da tu tradiciju očuvamo. Potres je na žalost oštetio većinu naših škola pa tako i školsku zgradu SŠ Petrinja. Sisačko-moslavačka županija tu se našla pred velikim izazovima, ali smo našli mogućnosti kako bi naši učenici ostali u svome gradu. Drago mi je vidjeti da Srednja škola Petrinja i dalje živi bez obzira na potres“, rekao je Jurić.
Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes zahvalila je Sisačko-moslavačkoj županiji na svemu što čini kako bi škole u našoj županiji bile jedne od najkvalitetnijih u cijeloj Hrvatskoj.
„Imat ćemo najbolje i najsuvremenije škole prilagođene svim potrebama današnjice. To je preduvjet za doseljavanje novih obitelji uz zadržavanje postojećih“, istaknula je Komes.
Ravnatelj Milan Orlić zahvalio je svima koji sudjeluju u rekonstrukciji i prenamjeni Srednje škole Petrinja na novoj lokaciji te je istaknuo kako će učenici do završetka ove školske godine ući u svoju novu zgradu.
„Imamo izuzetne odnose s Osnovnom školom Mate Lovraka Petrinja i odličnu suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Petrinjom. Želim zahvaliti učenicima i roditeljima što su prepoznali našu školu koja ih može usmjeriti dalje na nastavak školovanja“, rekao je ravnatelj Orlić.
Nastava za učenike privremeno je organizirana u OŠ Mate Lovraka Petrinja, ali ne još zadugo. Petrinjska tvrtka Gavrilović darovala je objekt u krugu svoje tvornice, obnova i rekonstrukcija tog nekadašnjeg školskog objekta je pri kraju, a škola ima i novu sportsku dvoranu. Vrijednost investicije iznosi više od 10 milijuna EUR financirana zajmom Svjetske banke. Sisačko-moslavačka županija financirala je izgradnju trafostanice i prilaznog puta, odnosno ceste do buduće škole. Nakon obnove škole u Gundulićevoj ulici u Petrinji, gdje će biti Gimnazija i učenički dom, Srednja škola Petrinja imat će osigurane uvjete za odvijanje nastave u jednoj smjeni.
U sklopu obilježavanja Dana škole zamjenik župana Mihael Jurić uručio je mentorima nagrade za postignuća učenika na državnim natjecanjima i smotrama u školskoj godini 2022./2023.