U vojarni „Barutana“ u Sisku 13. lipnja 2019. godine, obilježena je 28. godišnjica osnutka 57. samostalnog bataljuna „Marijan Celjak“. Svečano obilježavanje započelo je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana i kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, a nastavljena je u “Barutani” gdje su dodijeljene plakete Udruge i zahvalnice kojima je Udruga željela odati priznanje za suradnju.

U ime dobitnika plaketa zahvalio se Marin Jakopović, član Udruge ratnih veterana 57. SAMB-a Marijan Celjak.

Obilježavanje se održalo u spomen 10. lipnja 1991. godine kada je ustrojeno zapovjedništvo 57. Samostalnog bataljona ZNG R u Sisku koje su činili zapovjednik Antun Bobetko, dozapovjednik Marijan Celjak te članovi Dragutin Selanec, Franjo Jansky, Marijan Batovanja i Željko Sklepić.

Pripadnici 57. SAMB-a 3. rujna 1991. sudjelovali su u zauzimanju prve vojarne JNA u Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Na ponos hrvatskog naroda u vojarni se tog dana zavijorila hrvatska zastava.

Postrojba je dobila ime po dozapovjedniku postrojbe Marijanu Celjaku koji pogiba za vrijeme pregovora oko predaje radarske baze Šašna Greda 16. rujna 1991. godine.

Postrojba se tijekom godina transformirala u 57. Brigadu HV „Marijan Celjak“.

Kroz postrojbu je prošlo preko 9000 pripadnika, od čega ih je 76 položilo svoje živote za slobodnu nam i voljenu Hrvatsku.

Predvodeći svoje vojnike u obrani Domovine svoj život su dali časnici: Marijan Celjak, Berislav Pavičić, Mato Barić, Marijan Šokčević i Stjepan Grgac.

U trajan spomen slavnog razdoblja stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske neka se spomen na njih nikada ne zaboravi.