Danas se obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Svečanost je to dječje knjige te prilika da još više stavimo naglasak na poticanja čitanja i osvijestimo važnost poticanja i stvaranja navike čitanja i druženja s knjigom već u ranom djetinjstvu.

Danas je i rođendan Hansa Christiana Andersena, danskog pisca najljepših bajki svijeta. Iako odrasli, većina nas se s puno ljubavi i sjete vraća u djetinjstvo i sjeća prvih slikovnica koje smo čitali, ili su nam ih čitali drugi.

Andersen je osvojio srca djece i odraslih cijelog svijeta. Vrijeme u kome živimo je moderno, no knjige koje je nam je Andersen ostavio i dalje su zanimljivo i nezaobilazno štivo današnjih najmlađih.

Pisane jednostavnim i razumljivim stilom, s prinčevima i princezama, mnoštvom dobrih i loših likova i svime onime o čemu maštaju djeca u najmlađoj dobi, zanimljive su i izazovne, kako djeci tako i odraslima.
Osobito njima, jer zaokupljeni svakodnevicom često puta zaborave koliko je lijepo bilo to djetinjstvo, obilježeno upravo nezaboravnim svijetom Andersenovih bajki u koje su često odlazili i uz koje su tonuli u najljepše snove djetinjstva.

I Hrvatska se može pohvaliti svojim „Hrvatskim Andersenom“. Naravno, riječ je o Ivani Brlić Mažuranić, hrvatskoj književnici, priznatoj ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Pisala je pripovijetke, pjesme, romane, basne, bajke, eseje i članke, a bavila se i prevodilačkim radom.

Gotovo da ne postoji osoba čije odrastanje nisu obilježile brojne pustolovine malog šegrta Hlapića, ili pak druženje s Pričama iz davnina.

U čast Andersenu, našoj Ivani i mnogim drugim divnim ljudima koji su svojim pričama obilježili djetinjstva djece diljem svijeta, danas zastanite.
Odvojite vrijeme i s knjigom u ruci otplovite u najljepše dane svoga djetinjstva.

Foto: pixabay, kgz.hr, Antikvarijat Bono