Naša čitateljica Ana, vidjevši tekst koji smo objavili o Galdovu i Galdovnici, odlučila nas je počastiti tekstom o svom kvartu. Riječ je o Željezari.

” Umjesto klasičnog pisanja o jednom naselju kroz njegovu povijest ili onoga što je i kako nastalo, hajmo ovaj put učiniti iznimku i pisati o onome što je u njemu ostalo, podsjetivši se pritom samo na trenutak kako je uopće nastalo ovo naselje. Zahvaljujući svom položaju (blizina rijeke Save i okruženosti industrijskim centrima) te prirodnim bogatstvima (blizina nalazišta visoko kvalitetne željezne rudače u rudniku Ljubija, BiH) Sisak je bio određen kao grad za razvoj bazne industrije, ponajviše metalurške, ali i ostalih, kemijske i energetske. Sisak se tako razvio iz trgovačko-obrtničkog grada u industrijski centar čije su potrebe čak premašivale postojeće kapacitete i ljudske i infrastrukturne.

Željezara Sisak bila je jezgra razvoja cijelog Siska, najveći obujam proizvodnje ovog poduzeća bio je krajem 80-ih te tada Željezara zapošljava i rekordnih 13742 ljudi. 90-ih kreće epizoda koje se nitko ne želi prisjećati. Kaos i tuga u očima Željezaraca. No pokušajmo se bar malo odmaknuti od toga.

Ono što je fascinantno je ta želja za postojanjem, za opstankom i slika ljudi koji ipak ne gube nadu. Pravi, istinski Željezarci od svog naselja – kvarta ne odustaju. Još uvijek u šali oni „mlađi“ znaju reći kako će opet doći njihovo vrijeme i kako će Željezara opet biti centar ne samo Siska, već svijeta. Pa onda se postavlja pitanje što je to što ovo naselje nudi mladim ljudima koji tek stvaraju uvjete za život… prije svega ovo je “grad u malom”. Cijene nekretnina su izrazito povoljne i u većini je riješeno pitanje grijanja. Vrtić, ambulanta, škola, željeznička stanica…sve u krugu par metara.

Neka od poznatih mjesta gdje se okupljaju stanovnici su:

Dječji vrtić Sisak Novi:

Sva djeca predškolskog uzrasta iz naselja pozvana su na igru i druženje u ovaj vrtić, prekrasno uređenog okoliša, tematika na prirodi i ekologiji ono su što ovaj vrtić čini posebnim.

Gradska tržnica Sisak : Sisak Novi- Tržnica Caprag.

Tržnica u Capragu je izgrađena i otvorena 1990 godine. I danas je omiljeno mjesto umirovljenika, ali i izvorom zdrave hrane. Željezarci će znati zašto je druženje na prvom mjestu 😉

Osnovna škola“ Braća Bobetko“  Sisak – škola koja pokriva cijelo naselje i nastava se odvija samo u prvoj smjeni te sportska dvorana Brezovica.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac- Ogranak Caprag;

–  Odjel za odrasle okuplja korisnike od srednjoškolske do umirovljeničke dobi.

Teen odjel, Dječji odjel, Roditeljski kutić

Na opće veselje je što smo dobili i bazen i da, nas Željezarce ne zanima je li kupljen na kredit i tko će ga poslije otplaćivati. Važno je da se u Caprag opet zbog nečega dolazi, baš kao nekada…i stvaraju lijepe uspomene.

I dan danas ponos je reći: „Ja sam Željezarac/Željezarka“. To je ona neka posebna kategorija ako me razumijete, to je kao stalež, zapravo i više od toga 😉 ”

 

Čitateljica Ana „Željezarka“