U Sisku je obilježeno puštanje u promet prvog elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, a koji će voziti na relaciji Zagreb-Sisak-Novska.

Projektom „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima“, koji je sufinanciran sredstvima EU fondova, HŽ Putnički prijevoz osigurao je nabavu 21 elektromotornog vlaka, od čega je 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 171 milijun eura, a vlak koji je danas došao do Siska prvi je regionalni elektromotorni vlak pušten u promet.
„Ovo je hvalevrijedan primjer jedne kvalitetne, ferkventne linije Zagreb-Sisak koja, osim što pospješuje i povećava broj korisnika željezničkog putničkog prijevoza, omogućava i daljnji razvoj Siska i Sisačko-moslavačke županije jer je povezanost Siska sa Zagrebom od iznimnog značaja. Izrazito je bitno i da se smanjuje vrijeme koje je potrebno da se dođe iz Siska u Zagreb i obratno jer to pospješuje fluktuaciju stanovništva i omogućava nove životne i poslovne prilike svima onima koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji.“ – rekao ministar Erlić.
Uz ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šimu Erlića, državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alena Gospočića, predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića i brojne druge uzvanike, događaju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Istaknuo je važnost unapređenja kvalitete željezničkog prijevoza i prometne povezanosti za sve građane naše županije, a od danas je Sisačko-moslavačka županija povezana sa Zagrebačkom županijom elektromotornim vlakom.

„Ovo je još jedan od projekata koji provode Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a u cilju što kvalitetnije povezanosti Sisačko-moslavačke sa Zagrebačkom županijom. Kada uzmemo u obzir da je moslavački i slavonski dio županije izvrsno povezan autocestom do Zagreba, a isto tako iduće godine očekujemo završetak autoceste do Siska, znači da ćemo imati izvrsnu i željezničku i cestovnu povezanost s glavnim gradom, što je iznimno važno za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije, osobito one koji rade ili studiraju u Zagrebu.“ – izjavio je ovom prilikom župan Celjak.

Nabavom novih elektromotornih vlakova unaprjeđuje se kvaliteta prijevozne usluge, osigurava se veći kapacitet, pouzdanost i raspoloživost vozila uz niže operativne troškove i smanjenje onečišćenja okoliša. „Ovim projektom HŽ Putnički prijevoz ispunjava ciljeve što se tiče obnove voznog parka u cilju lokalnog i regionalnog povezivanja i mobilnosti stanovništva.“ – istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Zadovoljstvo provedbom projekta nabave elektromotornih vlakova izrazio je i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić pritom ističući kako Vlada RH i Ministarstvo čine sve kako bi unaprijedili i modernizirali željeznički sektor u nadolazećem razdoblju. „Trenutno su u tijeku veliki infrastrukturni projekti što se tiče HŽ Infrastrukture, ali isto tako i nabave kompletne flote željezničkih putničkih vlakova.“ – istaknuo je Gospočić.

NOVE LINIJE VLAKOVA PREMA ZAGREBU
Za stanovnike Sisačko-moslavačke županije koji svakodnevno koriste usluge željezničkog prijevoza, kvaliteta prijevozne usluge i pouzdanost od iznimne su važnosti, a odluka Vlade RH i HŽ Putničkog prijevoza o uvođenju besplatnog putovanja vlakom za sve stanovnike pogođene potresom s područja Sisačko-moslavačke županije dodatno je doprinijela povećanju broja korisnika željezničkog prijevoza.
Prateći zahtjeve i potrebe putnika koji svakodnevno prometuju na relaciji Sisak-Zagreb od prosinca 2023. uvode se 2 nova brza vlaka koji će radnim danima voziti relaciji Sisak Caprag-Sisak-Zagreb Glavni kolodvor i obrnuto. „Od prosinca 2023. godine očekujemo dvije linije brzog vlaka na relaciji Sisak-Zagreb, s time da će vlak dolaziti u Zagreb oko 7,30 sati, a vraćat će se prema Sisku s polaskom oko 16,30 sati. To je vrlo značajno za naše sugrađane koji rade u Zagrebu“ – najavio je župan Celjak.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA IZRAVNO POVEZANA S DALMACIJOM
Od 1. srpnja 2023. godine Sisačko-moslavačka županija povezana je izravnom linijom i s gradom Splitom. Noćni sezonski vlak s polaskom iz Vukovara/Vinkovaca unutar Sisačko-moslavačke županije staje na željezničkim postajama u Novskoj, Sunji i Sisku, a za sve stanovnike pogođene potresom s područja županije te djecu i učenike, putovanje vlakom je besplatno. Vlak će prometovati do 3. rujna 2023. godine.
U Sisačko-moslavačkoj županiji u ovom trenutku provode se najveća ulaganja u posljednjih nekoliko desetljeća. Obnavlja se, ili je već završena obnova, više od 70 objekata javne namjene koji koriste deseci tisuća naših sugrađana. Ulaže se u modernizaciju cestovne infrastrukture, grade se depadanse umirovljeničkih naselja, uređuju učenički domovi, uvode novi smjerovi obrazovanja, pokrenuto je ukupno više od 200 projekata u cilju revitalizacije Sisačko-moslavačke županije.
Završetak autoceste Zagreb-Sisak i unapređenje željezničke povezanosti, uz brojne projekte koje provodi Sisačko-moslavačka županija, od iznimnog su značaja za rast i razvoj cijele županije, ostanak stanovništva, ali i dolazak novih stanovnika koji će ovdje osnivati svoje obitelji, živjeti i raditi.
„Ako uzmemo u obzir da ćemo izgraditi i 36 zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, od toga 20 zgrada s 19 stanova u Sisku, očekujemo da će mlade obitelji ostati živjeti u Sisku. Uzevši u obzir i cijene stanova u Sisku i Zagrebu te prometnu povezanost Siska, Zagreba i Petrinje, vjerujemo kako će naša županija biti poželjna za život i mladim obiteljima koji nisu rođeni na području županije. – zaključio je župan Celjak.