Međunarodni dan zaštite životinja


Međunarodni dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi je puta obilježen 4. listopada 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a tijekom godina je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje.

Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Prilika je to i za ukazati na nužnost očuvanja životinja u prirodi. Ugroženost vrsta procjenjuje se prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode te im se daje pripadajuća kategorija ugroženosti. Najistaknutije vrste koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi i tigrovi.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, za što je krivac ponajprije čovjek.
Ovaj dan obilježavaju svi ljubitelji životinja širom svijeta, svih vjera i nacionalnosti. Većina skrovišta za životinje na ovaj dan prikupljaju sredstva za pomoć i organiziraju projekte vezane za dobrobit životinja.
Sveti Franjo Asiški, jedan je od najpoznatijih svetaca koji je tijekom života pomagao životinjama.
Zbog svega što je za njih napravio, 4. listopada, na dan kada prema katoličkom kalendaru slavimo Svetog Franju Asiškog, njemu u čast obilježava se i Međunarodni dan zaštite životinja.

Najpoznatija priča koja svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku. Stanovnici grada Gubbia dugo su živjeli u strahu od vuka koji je napadao njihovu stoku i njih same. U želji da stanovnike oslobodi straha i gradu donese mir, Franjo se sprijateljuje s opasnim vukom s kojim postiže dogovor da više ne napada ljude, a oni će ga zauzvrat hraniti. Tako je i bilo dok vuk nakon dvije godine nije uginuo. Osim dijaloga mira s vukom, sv. Franjo poznat je po prijateljstvu s pticama poput lastavica, sokola, grlica, fazana, ševama, ribama i ostalim životinjama.

Izvor: Portal za škole
Foto: pixabay, ekovjesnik- com