Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna s ciljem upozoravanja na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta. Prisjetimo se kako je pismenost jedno od temeljnih ljudskih prava.
Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje i predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca i napredak društva u kojemu živimo.

Obilježavanjem ovog dana nastoji se potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja kao preduvjeta za njihov uspješan razvoj u sklopu formiranja obrazovanog pojedinca te odgovornog člana društva.

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-ova je inicijativa. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednog dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini. Kao dan obilježavanja odabran je 8. rujna.

Izvor: cjeloživotno-učenje.hr