iz pera školarke…..

Ljeto je svim školarcima najdraže doba godine. Škola je gotova, sunčano vrijeme mami nas van, društvo započinje druženje u punom pogonu. No uvijek postoje oni dijelovi kada jednostavno ne znamo što raditi, u samome vrhuncu vrućega dana sjedimo u kući, gledamo u zid sobe i ne znamo kuda dalje s danom. U tim trenutcima, iako nerado, često poželimo da škola još uvijek traje. Ali i za to postoji rješenje, dosada se može maknuti s puta na mnogobrojne načine! Ne mora to biti elektronika koja je prisutna u životu svih mladih.

Prvi način: Čitanje

Mnogima je ova zanimacija vrlo odbojna. Podsjeća na školu, na lektiru koju bi svi najradije bacili kroz prozor. No, uzrečica kaže: Ne sudi knjigu po koricama! U tim malim stvarčicama načinjenim od papira nalazi se svijet nezamisliv nama. Toliki opisi, dijalozi i akcija je ono što čitaće privuče na prvu. Usred vrućeg ljetnoga dana može se pobjeći na smrznutu Antarktiku, u dubine oceana, u svjetove nezamislivo udaljene od našeg malog doma. Proširujemo poglede, znanje i rječnik. Čitač živi više od jednoga života!

Drugi način: Društvene igre

Iako već pomalo zastarjelo, nema boljeg osjećaja no li onoga kada dovedeš sva četiri pijuna u kućicu u igri ‘Čovječe ne ljuti se’. Klasična obiteljska igra prigodna je i za vruće ljetne dane, ali i za one hladne zimske. Ili čak puzzle mogu poslužiti kao dobra zabava. Uvijek izazov kojemu je tresko odoljeti. Od svih onih sitnih dijelova posložiti savršenu sliku. Twister je tu za razgibati se i zamijeniti tjelesni, Pictionary umjesto likovnog, a dobra stara Pantomima je tu jednostavno za zabavu. No poanta je, koja god da je igra u pitanju, zabava je zagarantirana. Kroz njih se skupina koja igra zbližava, uči o drugima i izgrađuje odnose koji mogu postati čvršći od najčvršćeg zida.

Treći način: Kino

Kokice u rukama, sokovi na stolu ispred, film za sve uključen! I akcija. Filmska vrpca se okreće te donosi razne likove na platno kod kuće. Akcija ili ljubavna komedija, uvijek se nađe ponešto za svakoga. Svi poznati glumci ulaze u nepoznate likove, približuju nam priču, jednostavno zbog njih zavolimo radnju i nove likove. Dva sada napetog iščekivanja što će se dalje dogoditi. A kada se spusti filmsko platno, sjedne se u krug, razgovara o filmu, doživljajima i dijele se mišljenja. Diskutira se o mogućim završetcima ili čak potencijalnom nastavku. A možda može pasti i pokoja glumačka scena.

Četvrti način: Smišljanje novih načina

Nešto što krasi ljudsku rasu je kreativnost, nalaženje novih rješenja, drukčijih i neobičnih. Naša sposobnost zamišljanja i stvaranje jedinstvena je za svaku osobu. Nitko ne voli ostati između četiri zida, prostora koji nam je poznat. Treba stupiti u nove avanture, u nepoznata područja, proširiti horizonte. Uključiti malu tvornicu čuda po imenu mašta. Bilo da je to uzeti kist, olovku ili mobitel u ruku, to stvaranje ipak ima višu svrhu. Nastajanje nečeg novog. Sami možemo smisliti kako skratiti vrući dan. Pusti mašti na volju, dopusti joj da te odvede na nove neistražene puteve.

Iako se ljeto čini dugim, prolazi brzo. Za čas ćemo stupiti u žarki srpanj te nakon njega smirujući kolovoz. Neprimjetno i brzo će doći i rujan a i s njime „ novi ratni bojevi „. A do tada, jedino što preostaje đacima je pustiti mozak na pašu te što bolje iskoristiti dva i pol mjeseca čiste blažene slobode.

Izvor fotografija: Pixabay free photos