Danas predstavljamo kulturno – umjetničko društvo čija priča počinje još davne 1922.godine. Uz neke vremenske prekide, priča se razvija i traje sve do današnjih dana.
Odlazimo u Sela, tamo nas očekuju vrijedni i kreativni članovi HKUD – a „Radost“. Ne samo da zaboravu ne prepuštaju svoje tradicijsko blago, nego i sami stvaraju ostavštinu za buduće naraštaje. Uz njegovanje plesa i pjesme, oni svojim vrijednim rukama stvaraju dragocjenu zbirku ručnog rada i etno nakita za generacije koje dolaze. Sami brinu o neprocjenjivom blagu Posavine – narodnim nošnjama, koje popravljaju , održavaju i rekonstruiraju.
Više o svemu što rade rekle su nam gđa. Jasenka Noršić, predsjednica te gđa. Verica Kruhan, tajnica HKUD „ RADOST“ Sela.

Možete li nam ukratko predstaviti vaše kulturno – umjetničko društvo? ( Kada je osnovano, na čiji poticaj, kako je dobilo ime, koliko ima članova, u koliko skupina djelujete? )

HKUD „RADOST“ iz Sela prvi put u povijesti spominje se još davne 1922. godine kao pjevačko-tamburaško društvo „RADOST“ u kojem važnu ulogu ima tadašnji tajnik DVD-a Sela, Đuro Logomerac. Kasnije kraće djelovanje zabilježeno je 1951. – 1953. godine, dok kontinuirani rad današnje društvo bilježi od 1981. godine kada je na prijedlog učiteljice Marijane Mačkić pokrenut rad društva pod imenom KUD „Jandro Čipor“, kako se u to vrijeme zvala i osnovna škola u Selima. 1996. društvo ponovo mijenja naziv u HKUD „RADOST“ prema starom nazivu i pod tim imenom djeluje do danas.
Kroz razne skupine društva prošlo je više od 300 članova različite životne dobi.Trenutno broji 50 članova u nekoliko skupina: tamburaši, pjevačka skupina, starija folklorna skupina i mlađa folkorna skupina. U zadnjih nekoliko godina, posebno u zimskim mjesecima, vrlo aktivno radi i kreativna radionica (ručni rad, izrada etno nakita i karakterističnih proizvoda sa motivom posavske ruže (kravate, torbice, kutijice i sl.), kao i radionica za popravak, rekonstrukciju i održavanje nošnji.
Zasigurno ponajprije njegujete ples, glazbu i običaje svoga zavičaja? Osim toga, koje koreografije još izvodite, iz kojeg dijela naše domovine?

Društvo njeguje iskjučivo izvorni folklor, bazirano na područje Posavine i Pokuplja, odnosno uže okolice Siska. U svojim koreografijama najčešće obrađuje običaje (radne i svečane), kako bi se mlade generacije upoznale s načinom života i običajima svoga zavičaja.
Do sad je u koreografijama obrađeno: čejanje perja, žetva, perušanje kuruze, košnja livade, snuboki, Tijelovska procesija, Badnja večer, prošćenje, pranje robe na potoku.
 
Narodne nošnje su neprocjenjiv dio naše kulturne baštine. Koliko su stare nošnje koje nose vaši članovi i po čemu su prepoznatljive?

U društvu se velika pozornost pridaje prikupljanju, očuvanju i rekonstrukciji izvornih nošnji. Svi članovi nastupaju u originalnim izvornim nošnjama, sve su starosti 70 – 100 godina, a neki primjerci su i stariji.
 
U vlasništvu 50 članova društva nalazi se oko 250 kompleta nošnji (ženskih-radnih i svečanih, muških i dječjih, te velik broj pojedinačnih dijelova, dodataka i nakita.
U posljednjih nekoliko godina popunjava se i fond nošnji u vlasništvu društva, kako bi se omogućilo aktivno sudjelovanje i onim osobama koje nemaju vlastitu nošnju.
Posebno treba istaknuti osvojene nagrade za nošnje uz napomenu da se nikad ne prijavljuje više puta ista nošnja, niti ista osoba za izbor.
Tako smo ponosni vlasnici ovih nagrada:
Najbolji folklorni par u Svetoj Klari 2009. i 2011. godine
Titula prve pratilje u Slavonskom Brodu 2011. i 2012. godine,
Najljepša hrvatica u narodnoj nošnji u Slavonskom Brodu 2013.godine
Prva nagrada za najljepšu nošnju u Kupljenskom Hruševcu 2016.godine
Treće mjesto (folklorni par) na županijskoj smotri folklora u Martinskoj Vesi 2017. g
  

Vjerujemo da je puno nastupa iza vas, na nekima ste sudionici, a nekih nositelji. Brojni nastupi i gostovanja zasigurno su rezultirali određenim uspjesima koji su i nagrađeni? Koja je posljednja u nizu nagrada ili priznanja i što o njoj možete reći?

U 37 godina neprekidnog rada društvo je nastupilo na svim važnim smotrama u Hrvatskoj (Đakovo, Vinkovci, Sl. Brod, Metković, Dubrovnik, Pleternica, Sv. Martin na Muri, Ogulin, Gospić, Otočac, Bjelovar, MSF Zagreb……i dr.), a bilježi i nastupe u inozemstvu BiH i Njemačka. Redovito zauzima istaknuto mjesto među izvornim folklornim skupinama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.
 
Pjevačka skupina povremeno nastupa i samostalno, a najčešće izvodi izvorne pučke pjesme ili pak stare crkvene napjeve. Ističemo nastupe na Županijskoj smotri malih vokalnih skupina u Sisku odakle je tri puta plasirano na državnu smotru ( 2013., 2014. i 2016. godine, te Međunarodnu smotru izvornih pjevačkih skupina u Benkovcu 2015. gdje je u jakoj konkurenciji osvojeno treće mjesto.

 
Od 1996. godine, društvo tradicionalno organizira folklorne susrete izvornih društava koji se održavaju u Selima tijekom mjeseca srpnja te svake godine ugošćuje 5 – 6 društava iz različitih krajeva Hrvatske.
Kakva je situacija u KUD – u obzirom na pomladak? Kako potičete mlade da se uključe u rad?
Aktivnim radom s dječjom skupinom nastojimo, kroz razne aktivnosti, prenijeti na naše mlade članove ljubav i poštovanje prema tradiciji. Mlada folklorna skupina trenutno broji 14 članova (12 – 16) godina i sve češće se aktivno uključuje u koreografije sa starijom skupinom.
 

I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost vašega društva?

Kroz rad s mladima osiguran je opstanak i budućnost društva, tako da se u društvo uvijek nastoji privući što više novih mladih članova, mada su dobro došli svi zainteresirani, bez obzira na godine. Isto tako radi se na obradi nekih pronađenih materijala kako bi se uobličila nova koreografija.
 

Foto: HKUD “RADOST” Sela