Priča o dragocjenom biseru kulturne baštine ovoga puta govori o Folklornom ansamblu “Ivan Goran Kovačić”, koje je dugi niz godina prepoznatljiv znak našega grada.
Prošle su godine obilježili respektabilnih 65 godina djelovanja, izdali bogatu monografiju ansambla te održali veliki slavljenički koncert u Dvorani Brezovica, 25. studenoga 2017. godine.
U svojoj dugogodišnjoj povijesti Ansambl se čitavo vrijeme nalazi u vrhu hrvatskog folklornog amaterizma i biva perjanicom u očuvanju kulturne baštine prvenstveno svoga kraja, a isto tako i cijele Hrvatske.
Društvo nam je predstavila njegova glasnogovornica, gđa. Marija Mitar.

Možete li nam ukratko predstaviti vaše kulturno – umjetničko društvo? ( Kada je osnovano, na čiji poticaj, kako je dobilo ime, koliko ima članova, u koliko skupina djelujete? )
Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” – Sisak osnovan je 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak pri INA Rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku o izmjeni naziva u Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana. Folklorni je ansambl “Ivan Goran Kovačić” Sisak 2017. godine brojnim aktivnostima obilježio respektabilnih 65 godina djelovanja. Kruna svega bilo je izdavanje bogate monografije ansambla te veliki slavljenički koncert u Dvorani Brezovica u Sisku 25. studenoga 2017. godine.
 
Ansambl trenutno broji preko 130 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (A i B sekcija), veteranska, tamburaška, vokalna i dječje sekcije (folklorna i tamburaška). Ansambl je rasadnik vrlo kvalitetnih plesača i svirača te su brojni bivši članovi danas sastavni dio eminentnih ansambala u gradu Zagrebu. Sadašnji umjetnički voditelj Nenad Malić, i sam Siščanin, svoj je talent razvijao u Kovačiću. Danas je solist u nacionalnom ansamblu Lado. Pojedini stručni voditelji vode i brojna kulturno-umjetnička društva u gradu Sisku i okolici.
  

Zasigurno ponajprije njegujete ples, glazbu i običaje svoga zavičaja? Osim toga, koje koreografije još izvodite, iz kojeg dijela naše domovine?
Repertoar Ansambla se sastoji od pjesama i plesova iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske (Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Baranje, Like, otoka Brača, Dalmacije i Dalmatinske Zagore), pjesama i plesova bačkih Hrvata Bunjevaca i banatskih momačkih igara, dječjih plesova i igara Posavine, staroga Splita, Međimurja i Bilogore. Važno je istaknuti kako su sve koreografije, koje Ansambl danas s ponosom izvodi, postavili najrenomiraniji koreografi iz Hrvatske. Ansambl se posebno ponosi koreografijom posavskoga kraja koja nosi naziv „Ženina volja“, koreografa dr. Ivana Ivančana.
  

Narodne nošnje su neprocjenjiv dio naše kulturne baštine. Koliko su stare nošnje koje nose vaši članovi i po čemu su prepoznatljive?
Narodne nošnje iz cijele Republike Hrvatske neprocjenjivo su blago Ansambla s kojima se on neizmjerno ponosi. U kolekciji se osobito izdvajaju narodne nošnje posavskoga kraja s autohtonim motivom ruže čija se starost procjenjuje na čak 400 godina, a popularno se nazivaju „Hrvatice“.
 

Vjerujemo da je puno nastupa iza vas, na nekima ste sudionici, a nekih nositelji. Brojni nastupi i gostovanja zasigurno su rezultirali određenim uspjesima koji su i nagrađeni? Koja je posljednja u nizu nagrada ili priznanja i što o njoj možete reći?
Na brojnim su nastupima u zemlji i inozemstvu Goranovci dobili brojna priznanja i nagrade.
Za svoje djelovanje u zemlji do sada su uslijedila priznanja Sabora Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije i godišnje nagrade Grada Siska, a na međunarodnim smotrama folklora natjecateljskog karaktera osvojene su brojne prestižne nagrade, kako od strane publike, tako i od stručnih žirija.
U izrazito jakoj konkurenciji 1976., 1989. i 1990. godine u Mindlesbourgu i Langhollenu (V. Britanija) osvojena su dva prva i jedno drugo, 1995. godine prvo mjesto na festivalu u Fridek-Misteku (Republika Češka), 2006.godine prva nagrada žirija i prva nagrada publike u Sofiji (Bugarska).
 

U 2016. godini ansambl postiže vrlo zapažene rezultate i dostiže vrh folklornog izričaja u domeni amaterizma. Mješovita vokalna sekcija ansambla potpomognuta tamburaškom sekcijom na međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat u Osijeku osvojila je srebrnu plaketu u folklornoj kategoriji, a tamburaški orkestar na državnoj smotri u Dugom Selu osvaja prvo mjesto u kategoriji folklornih orkestara. U 2017. godini vokalisti ponavljaju uspjeh na natjecanju Aurora Cantat u Karlovcu, a tamburaški orkestar osvaja drugo mjesto na državnom natjecanju. U mjesecu svibnju 2018. godine na međunarodnom natjecanju Adria Cantat u Šibeniku vokalisti ansambla dobivaju brončanu nagradu.
Za postignute rezultate na području kulture, doprinosu ugledu, promidžbi i kulturnom razvoju grada Siska, ansambl drugi puta dobiva godišnju nagradu Grada Siska. Krajem godine Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije dodijelila je ansamblu nagradu za doprinos ugledu i promidžbi SMŽ za protekli period.
U svojoj dugogodišnjoj povijesti Ansambl se čitavo vrijeme nalazi u vrhu hrvatskog folklornog amaterizma i biva perjanicom u očuvanju kulturne baštine prvenstveno svoga kraja, a isto tako i cijele Hrvatske.
Kakva je situacija u KUD – u obzirom na pomladak? Kako potičete mlade da se uključe u rad društva i jeste li zadovoljni odazivom?

 
Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak ponosi se činjenicom što njegove redove uglavnom čine mladi i to na skali od osnovne, srednje škole do fakulteta. Izrazito nam je drago što mladi iz Siska i okolice prepoznaju naš ansambl kao mjesto na kojem će razvijati i unaprjeđivati svoj folklorni izričaj. Zasigurno da je razlog tomu stručno vodstvo koje ih tamo čeka. Naše plesne, pjevačke i tamburaške sekcije vode najrenomiraniji voditelji s ovoga područja. Plesnu A sekciju predvodi Nenad Malić, solist u Ladu, plesnu B sekciju Damir Karatur koji se folklorom bavi preko 30 godina, dječju folklornu sekciju predvodi jedan od najboljih plesača i pedagoga ovoga prostora, Želimir Žigić. Vokalnom sekcijom ravna profesorica Iva Mihelić, solistica i nastavnica u Glazbenoj školi Frana Lhotke. Tamburaše predvode prepoznatljivi i vrhunski glazbenici Marijan Plahutnik, i Lovro Zadrović.
Nadalje, mladi uživaju u izvođenju čak 11 koreografija iz cijele Hrvatske te uživaju u mogućnosti njihova izvođenja na pozornicama diljem zemlje i svijeta.

     

I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost vašega društva?
Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak u budućnosti planira poraditi na dodatnom omasovljivanju svoga društva. Kvalitetu svoga rada podići na još viši nivo, stručno usavršavati svoje voditelje, postaviti koreografije iz onih dijelova Hrvatske koje još nemamo te obogatiti svoju kolekciju nošnji novima. Također, Ansambl će ustrajati na širenju kulture cijele zemlje, a osobito kraja iz kojega dolazimo. Plan za budućnost svakako je i ostvariti kontakte i veze s brojnim drugim društvima iz zemlje i svijeta na čemu se trenutno intenzivno radi.

Foto: FA “Ivan Goran Kovačić” Sisak