Današnju priču o vrijednim čuvarima tradicije, običaja i nacionalnog identiteta posvećujemo najmlađem društvu na području grada Siska, a to je Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia.
Folklorni izričaj svoga kraja, kao i tradicijsku baštinu Hrvatske, pokazuju i prikazuju na svoj način i to im ide odlično. Iako djeluju kratko, odmah su prepoznati u svojoj sredini, ali i  šire upravo po kvaliteti izvedbe svega što prezentiraju kroz svoje nastupe.
Priču o Etno Sisciji ispričao nam je g. Milan Žugaj, tajnik društva i jedan od njegovih osnivača.

Možete li nam ukratko predstaviti vaše kulturno – umjetničko društvo ? Kada je osnovano, na čiji poticaj i kako je dobilo ime?
Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia osnovano je 25. svibnja 2018. godine u Sisku i zasigurno smo najmlađe društvo u Sisačko-moslavačkoj županiji. Osnivanje Društva potaknuli su brojni ljubitelji tradicije, zavičaja i njegovanja nacionalnog identiteta koji su već dugi niz godina, pa i desetljeća, aktivni sudionici folklornog amaterizma. U ime svih njih, u formalnom smislu, društvo su osnovali Hrvoje Grabić, Ana Prelac, Dario Vujić, Vesna Štengl i moja malenkost. Oko imena smo se brzo dogovorili. Iako smo prvenstveno folklorno društvo, u samom nazivu nedvosmisleno ističemo naše nastojanje promicanja kulturne tradicijske baštine općenito, a “Etno Siscia” određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.

 
Koja je vizija, odnosno koncept i cilj djelovanja društva?
Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. Kroz ples, pjesmu, tamburu i mnoge druge aktivnosti prezentirat ćemo i promicati naše bogato tradicijsko nasljeđe, s odmah zacrtanim ciljem da svaka prezentacija bude na zavidnoj estetskoj i izvedbenoj razini. Nastojat ćemo široj javnosti pokazati neke već zaboravljene i manje poznate pjesme i plesove, a s vremenom ćemo realizirati programe kojima želimo postati novi centar tradicijske kulture.

 
Kakva je dobna struktura vaših članova i koliko ih ima ? U koliko sekcija djelujete?
Od učenika do umirovljenika. Jedan od motiva osnivanja bilo je zajedništvo i spoj različitih generacija. Poveznica je ljubav prema folkloru i baštini, a kroz tu poveznicu otkrivaju se mnoge niti koje nas još više spajaju i zajedno čine niz radosnih trenutaka koji obogaćuju naše živote. Društvo trenutno broji 50 članova koji djeluju u folklornoj plesnoj, tamburaškoj i vokalnoj skupini. Ovisno o članstvu, iskazanim interesima i potrebama osnovat će se i druge skupine.

 
Narodne nošnje su neprocjenjiv dio naše kulturne baštine. Kakva je situacija u tom pogledu u društvu?
Društvo je novo i nema nošnji u svojem vlasništvu. Na prošlim nastupima pokazali smo posavske ženske nošnje u vlasništvu naših članica, neke stare i preko stotinu godina, a za ostatak izvođača posudili smo nošnje. Pa uprkos tome, kad smo već kod nošnji, na nedavno održanim Voloderskim jesenima naša članica Ana-Maria Culek proglašena je najljepšom beračicom s najljepšom nošnjom. Zablistala je u 90 godina staroj nošnji iz mjesta Stankovci u okolici Gline. Na samom početku znali smo prepoznati vrijednost i prezentirati je na pravi način.
A stvaranje fonda vlastitih nošnji jedan je od prioriteta društva.

 
Kratko je vrijeme od osnutka. Gdje ste se do sada predstavili i kakve su reakcije?Samo tri mjeseca od osnutka prvi puta smo se predstavili u Velikoj Ludini i odmah su usljedili i drugi nastupi u širem sisačkom okruženju. Reakcije su bile odlične. Ozbiljan rad i pristup na tim nastupima nisu prošli nezapaženo te smo sljedom toga, svega par mjeseci od osnivanja, imali čast nastupati na snimanju glazbeno-scenskog spektakla Hrvatske radiotelevizije “Lijepom našom” u Glini.
Nastup tamburaškog orkestra na županijskoj smotri u Budaševu ocjenjen je odlično , te je orkestar Etno Siscie odlukom selektora g. Ivana Potočnika izabran za predstavnika Sisačko-moslavačke županije na 25. susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu 3.studenoga 2018.
Zadovoljstvo dosadašnjim radom i nastupima je neupitno, a ovom prigodom posebice bih istaknuo i pohvalio ulogu i rad voditelja naših sekcija, gospodu Davora Bakarića, Hrvoja Grabića i Lovru Zadrovića.

 
I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost vašega društva?
Osim spomenute nabave nošnji, plan nam je daljnje povećanje broja članova, pogotovo mlađim ljudima u folklornoj plesnoj skupini. Sve skupine rade i svoje posebne programe i cilj nam je iduće godine predstaviti se i prvim cjelovečernjim samostalnim koncertom u Sisku. Razmjena programa i suradnja s drugim folklornim skupinama u zemlji i inozemstvu također je bitna stavka u našim planovima.
U ostvarenju tih planova, kao i mnogim već osnovanim udrugama i društvima, problemi su pomanjkanje financijskih sredstava, opreme i nedostatak vlastitog prostora. No radi snage entuzijazma naših članova i u kratkom vremenu polučenih rezultata, uvjereni smo da ćemo se vrlo brzo nametnuti kao važan čimbenik kulturnog amaterizma grada Siska i šire.

 

Foto: Etno Siscia