KUD „Posavina“ Budaševo ove godine obilježava 40. obljetnicu svojeg rada povodom čega je u subotu održan i prigodni svečani koncert.

Ljubav za očuvanjem izvorne posavske narodne baštine u Budaševu datira još od 1937. kada je na inicijativu mještana osnovan KUD „Seljačka sloga“. Ovo društvo djelovalo je svega nekoliko godina, no 1978., ponovno na inicijativu mještana, entuzijasta i ljubitelja narodne baštine osniva se u Budaševu KUD „Posavina“. Rad započinje s tamburaškom sekcijom pod vodstvom Ivana Klekovića i folklornom sekcijom pod vodstvom Branka Perkovića. Od 1985. godne s radom je počeo i ženski pjevački zbor pod vodstvom Željke Birač. Sekcije su se vremenom i širile tako da su u više navrata osnivane i dječje tamburaške i folklorne sekcije s ciljem odgajanja i osposobljavanja novih uzrasta folkloraša i tamburaša. Voditelji folklorne sekcije kroz ovih 40 godina bili su: Ivica Marković, Marijeta Rajković, Suzana Tominac, Željko Malić, Boro Kašić, Želimir Žigić – Bato, Hrvoje Grabić te sadašnji voditelj Ivan Mužek, dok su voditelji tamburaške sekcije bili: Ivan Kleković, Marija Dokman-Rija, Tanja Kovačić, Alen Kalman, Ljubica Vugić, Davor Bakarić i sadašnji voditelj Lovro Zadrović. Voditeljice pjevačke skupine bile su: Željka Birač, Svjetlana Glavaš Gvozdenović, i Tihana Zubek. Pjevačka sekcija 2015. godine službeno dobiva naziv: „Kraluž“ Pjevačka skupina KUD-a „Posavina“ Budaševo. S tom godinom počinje i zvjezdani uspon ove skupine koja osvaja sana srebrna i zlatna priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima pjevačkih skupina. Ponosne su dobitnice srebrne plakete na međunarodnoj smotri zborova i pjevačkih skupina u Karlovcu „Aurora Cantat“ i srebrne plakete na međunarodnoj smotri zborova i pjevačkih skupina „Croatia Cantat“ u Osijeku. Ove godine ovjenčale su se zlatom i prvim mjestom na ovogodišnjoj državnoj smotri pjevačkih skupina.


KUD njeguje pjesme i plesove Posavine, Like , Slavonije, plesove i pjesme bunjevačkih Hrvata i splitske plesove. Radom i trudom vrijednih ljudi koji su tijekom ovih 40 godina predano djelovali u upravnom odboru KUD-a nabavljene su posavske, ličke, bunjevačke, splitske i slavonske nošnje, brojni instrumenti, narodne rukotvorine.
KUD se rado odaziva na smotre folklora širom Lijepe naše gdje postiže veliku zapaženost izvornošću izvedbe i ljepotom nošnje. Više puta su gostovali i u inozemstvu; Sloveniji, Mađarskoj, BiH, Crnoj Gori, Njemačkoj. Već tridesetak godina KUD organizira Božićni koncert, Jurjevski koncert i domaćin je županijske smotre tamburaša. U posljednje vrijeme je organizator i folklornog koncerta koji se održava u sklopu proslave blagdana Budaševskog posvetila. Jedan je dakle od rijetkih KUD-ova koji za svoju domaću publiku godišnje organizira četiri koncerta čime uvelike doprinosi kvaliteti kulturnog života ne samo našeg mjesta nego i šire sisačke okolice.
KUD izvrsnu suradnju ostvaruje s Ministarstvom kulture, Hrvatskim saborom kulture, Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Siskom i Zajednicom kulturno umjetničkih udruga SMŽ.

Na koncertu povodom 40. obljetnice nastupile su sve sekcije KUD-a izvodeći prigodne izvorne pjesme i plesove, a izvedeni su i prigodni božićni napjevi.
KUD „Posavina“ je posebno za ovu prigodu izveo novu izvornu koreografiju pod nazivom „Na Gospu Žalosnu“. Riječ je o scenskom prikazu pučke proslave blagdana Gospe Žalosne koji se slavi 15. rujna. Obzirom da je tridesetih godina prošlog stoljeća u Budaševu sagrađena kapela Gospe Žalosne, ovaj blagdan slavio se ovdje kao „prošćenje“ tj. blagdan zaštitnice sela. Ova koreografija u potpunosti prikazuje sve običaje vezane za taj blagdan. Kao i na svaki Marijanski svetak, žene su odijevale svečanu „belinu“, bijele nošnje ukrašene bijelim vezom. Na ovaj način, ostavivši po strani svo svoje šareno raskošno posavsko ruho, žene su bijelom nošnjom simbolizirale čistoću Blažene Djevice Marije. Nakon održane mise i otpjevanih pjesama u čast Žalosne Gospe, pred kapelicom ili u nečijem obližnjem dvorištu bi se obično zapjevalo i zaplesalo kolo i još pokoji tradicionalni posavski ples. Ovo je bila prilika da se mještani porazgovaraju, razmjene informacije i iskustva, ali i da saznaju za buduće brakove, da ugovore dolazak u prošnju „snuboke“. Mladi su se posebno družili. Za djevojke je ovo bila prilika da se pokažu, posbice svoje ruho ili nakit obzirom da su se djevojke često „ponovile“ za ovaj blagdan, tj. po prvi puta obukle novo “ruvo“ koje su im načinile njihove majke, bake ili sam djevojke. Ovaj blagdan je bio i prilika da se djevojka i mladić upoznaju, izjave ljubav („zagledaju se“) ili da jedno uz drugog zaigraju u kolu. Neizostavni dio „prošćenja“ su i prodavači licitara, tradicijskih drvenih igračaka što je također prikazano ovom koreografijom.


Gosti KUD-a „Posavina“ na ovom koncertu bio je KUD „Preporod“ iz Dugog Sela, koji je je jedno od najstarijih hrvatskih amaterskih društava osnovano 1907. godine. Predstavili su se koreografijama sesvetskog prigorja, a njihova ženska vokalna skupina „Koledarice“ izvele su tradicionalne pučke pjesme njihovog kraja.

Uz goste folkloraše, pozivu na koncert su se odazvali i gđa. Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije te g. Ivica Rendulić, dogradonačelnik grada Siska, kao i predstavnici budaševskih udruga i Mjesnog odbora.


KUD „Posavina“ u peto desetljeće svog rada ulazi s velikom voljom i planovima za očuvanjem narodne baštine, posebice one izvorne s područja sisačke Donje Posavine. Sigurni su da će kao i do sada sve svoje težnje i planove ostvariti i da će sve prepreke savladati s lakoćom jer će im volja i predanost radu koju posjeduju svakako to i omogućiti.

Izvor: Ivan Mužek