Košarkaški klub “SISAK” u obitelji sisačkog sporta je od 1947. godine


KOŠARKAŠKI KLUB SISAK

Košarkaški klub “SISAK” u obitelji sisačkog sporta je od 1947. godine kada je u Sisku odigrana prva košarkaška utakmica.
Nakon II.svj. rata djelovale su u Gradu razne košarkaške sekcije i odigravale utakmice, a 5. srpnja 1968. godine održana je OSNIVAČKA SKUPŠTINA K.K.“SISAK“.

Mijenjali su se igrači, treneri i uprave, ali klub je oduvijek živio na ovim prostorima.

Čak i u doba bivše države, od 1970. do 1974. klub je nosio ime generalnog sponzora – „CROATIA“ (osiguravajuće kuće). Od 1991. godine kreće novo razdoblje kluba. U samostalnoj Hrvatskoj, klub se aktivira kroz niz selekcija s kojima igra prvenstva u organizaciji Hrvatskog košarkaškog saveza i Košarkaškog saveza Zagreba. Od 1992. do 1998. godine seniori kluba se natječu u A-2 (2.liga) Hrvatskoj košarkaškoj ligi i tu ostaju sve do 1998. Tada, zbog nedostatka sredstava, odustaju od igranja u 2. ligi te sve do 2002. godine igraju B-1 (3.ligu). 2002. godine vraćaju se u 2. Hrvatsku košarkašku ligu gdje igraju punih 6 sezona. Kao uspješan drugoligaš, bez trzavica unutar kluba, osiguravaju svake godine opstanak u ligi (istina na dosta težak način), ali isključivo sa igračima iz Siska i iz svoga podmlatka, regrutirajući igrače iz juniorskog pogona.

 

Mislimo da smo jedini klub koji igra seniorsku ligu sa 100% svojih igrača. Tek u sezoni 2007./08. po prvi put smo doveli igrača na centarskoj poziciji iz Zagreba. Do 1997. godine u klubu se  igrala samo muška košarka, dok je 1997. formirana i ženska ekipa te svake godine sa tri ekipe sudjelujemo u natjecanju mlađih dobnih kategorija u ženskoj konkurenciji. U sezonama 2002./03. i 2003./04. djevojke su igrale seniorsku A-2 ligu, no nakon te sezone odustalo se od ženske seniorske košarke zbog nedostatka sredstava, te se nastavilo igrati samo mlađim dobnim ženskim kategorijama.  Od 1996. godine klub je 13 puta za redom bio organizator klupskog košarkaškog kampa u Savudriji, mjestu kraj Umaga, gdje je u prosjeku godišnje kamp pohađalo 60-ak polaznika. 2006. i 2007. juniorske ekipe sudjeluju na međunarodnom juniorskom turniru u Francuskoj koji smo 2006.godine i osvojili. Ove godine klub slavi 70 godina postojanja. Trenutno u klubu postoji osam selekcija i škola košarke. Najmanja ekipa koja ima svoje natjecanje su dječaci i djevojčice do 9 godina. Treninzi škole košarke se održavaju u školama OŠ Braća Ribar, OŠ Viktorovac i OŠ Ivana Kukuljevića.

Uz sve selekcije omladinskog pogona i seniore u klubu ima i selekcija veterana koja posljednjih godina ostvaruje odlične rezultate. Trenutno je broj članova kluba oko 150 dječaka i djevojčica raspoređenih u gore navedenim grupama. Sve grupe imaju treninge u svim mjesecima osim u mjesecu srpnju kada su djeca na odmoru. Kroz proteklu sezonu je bilo raznih postignuća u svim selekcijama u klubu. Juniori su osvojili Drugu ligu regije centar, kadet Roko Probst je bio prvi strijelac.  Druge lige regije centar, djevojčice u-11 su osvojile četvrto mjesto na natjecanju regije centar, a košarkašica Dorotea Brandić je bila drugi strijelac Državnog prvenstva U-13.

Seniorski pogon je osvojio odlično četvrto mjesto uz jako mladu ekipu u kojoj su nastupali. Krajem devetog mjeseca nam započinje nova sezona i očekujemo još više uspjeha i radosti u novoj sezoni. U radu kluba sudjeluju treneri Lađević, Vanić, Vasiljević, Heinelt, Hrs, Dimić, Kozlović i trenerica Gec. I naravno drugi osim trenera koji nam pomažu da klub funkcionira bez ikakvih poteškoća i predsjednik Ristić.