Koronavirus 13.03.2020.: Vijesti Stožera Sisačko-moslavačke županije


U dosadašnjem razdoblju je na području naše županije bilo 248 sumnjivih osoba, koje su bile u određenoj izolaciji. Od 17 je uzet uzorak, jedan je na žalost pozitivan. Možemo potvrditi da je jedna osoba u našoj županiji zaražena korona virusom. Radi se o osobi koja je radila u Italiji i ovog se trena nalazi u izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Budući nemamo više bolesnika, a i sama opservacija ovakvog bolesnika je dosta komplicirana, Stožer je razmotrio mogućnost da se ovaj pacijent prebaci u kliniku „Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Roman Rosavec: Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije

“Pozivam na odgovorno ponašanje svih građana kako bi se zadržalo postojeće pozitivno stanje u obrani od korona virusa”

Do daljnjeg se otkazuju sve aktivnosti, okupljanja, edukacije, bilo kakvi skupovi, na svim razinama. Također je preporuka svim javnim ustanovama da smanje dolazak stranaka.

Na žalost, u susjednoj BiH prisutan je korona virus i naša preporuka će biti da se pokuša bolje kontrolirati prijelaz u Hrvatskoj Kostajnici.

Svaka osoba koja je u zadnjih mjesec dana boravila na sumnjivim područjima dužna je to reći.

U Lječilištu Topusko zaustavljen je prijam pacijenata.

Vjerujem da ćemo ovim mjerama spriječiti da se korona virus proširi na područje naše županije.

Za one koji ne mogu provesti samoizolaciju definirali smo karantensko mjesto na području Petrinje, gdje u ovom trenutku imamo spremno deset ležajeva za prihvat sumnjivih osoba.

Molimo građane naše županije koji nemaju baš preveliku obvezu neka ne napuštaju županiju, da ne odlaze u sumnjiva područja i tako postanu mogući uzrok širenja zaraze. Sve naše službe, preko Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, bolničke službe, policija i sve ostale službe su u stanju pune pripravnosti i provode se sve one mjere koje su koordinirane s Nacionalnim stožerom, koji nam svakodnevno daje informacije o postupanju.
Situacija je ozbiljna, ali sigurno nije do te mjere zabrinjavajuća da se širi panika na području naše županije.