Grad Sisak prošli je tjedan objavio kako se ovaj tjedan vrši akcija adulticidnog suzbijanja komaraca na području Grada Siska i okolnih naselja  u ponedjeljak u večernjim satima, te u utorak od 5 sati ujutro, a u slučaju lošeg vremena kako će se akcija odgoditi.

Adulticidnim tretmanom suzbijaju se odrasle jedinke komaraca i  obavit će se hladnim i toplim zamagljivanjem na području Grada Siska i okolnih naselja u gore navedenim terminima – stajalo je u priopćenju Grada Siska.

Redovito se stavljaju obavijesti o suzbijanju komaraca, no građani pojedinih dijelova grada i dalje se žale kako se nakon provedene akcije najezda komaraca ne smanjuje.

U pitanju su područja uz rijeku i stajačice, potez uz Lađarsku ulicu, Fistrovićevu ulicu, Tomićev put i ulice bliže rijeci Savi u Galdovu, potom mjesta Topolovac i Budaševo.

Svojevremeno je osnovana grupa na društvenim mrežama “Plik na pliku na djeci u Sisku” u kojoj su zabrinuti roditelji objavljivali slike uboda i i tragove koje su ostavili komarci na koži. Građani negoduju oko provođenja akcije u centru grada, a na kanalima, potocima, barama i ostalim vodama stajačicama gdje su žarišta, akcija se ne provodi.

Osječko-baranjska županija čak je osnovala Županijsko povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca s ciljem provedbe odgovarajuće analize stanja na terenu te osmišljavanja načina poboljšanja sustava kontrole komaraca, te izrada strategije i koordiniranje aktivnosti sudionika koji su dio procesa kontrole komaraca.

Za Grad Sisak posao suzbijanja komaraca provodi zagrebačka firma ID90 d.o.o.

Ne treba se zavaravati kako se komarci mogu uništiti, moguće je kontrolirati njihovu brojnost. Suzbijanje komaraca ima smisla jedino ukoliko se provodi organizirano i dugoročno kroz trajni i sveobuhvatni program suzbijanja i to je ono na što stručnjaci upozoravaju.

Larvicidne mjere suzbijanja, odnosno suzbijanje ličinki je najprihvatljiviji i najučinkovitiji tretman suzbijanja komaraca.

Ubod stvara nelagodu, nervozu, te pojavu upalnih procesa i alergija na mjestima uboda, posebice kod djece. Kako bi lakše prebrodili borbu s komarcima ovih ljetnih večeri, savjetujemo vam da probate neke trikove iz domaće radinosti, a koji su za razliku od skupih kratkotrajnih preparata, ujedno i jeftini:

Nekoliko kapi maslinovog ulja staviti u posudicu s vodom i položiti na mjesto gdje navečer sjedite, potom jeftini trik a ujedno i hranjiv je da nakon što pojedete bananu, unutrašnjom stranom kore, premažete izražene dijelove tijela ne bi li spriječili ubode. Neizbježno je i ulje lavande i čajevca od kojih je dovoljno tek nekoliko kapi!

Ako niste znali, boja odjeće koju nosite, vaša krvna grupa i metabolizam te povećano znojenje, jedni su od razloga zašto vas komarci više bodu.

Zanimljivo je kako samo ženke komaraca  bodu, mužjaci se hrane nektarom cvijeća.

Dok se ne izradi strategija i točno lociraju  staništa ličinki komaraca i u tom smjeru krene s akcijom suzbijanja, svi napori za suzbijanjem, bit će slabog učinka, a i po sudu građana, bacanje novaca. Slažete li se?


Foto:Pixabay.com; Facebook grupa “Plik na pliku na djeci u Sisku”