Dajemo li prednost domaćim ili stranim proizvodima?

Zasigurno ste se puno puta osvrnuli na komentare uvoza većine proizvoda koje vidimo u prodavaonicama, bez da ste provjerili stvarno porijeklo i kvalitetu.

Ono što muči hrvatske pčelare je primjerice prodaja “domaćeg meda” za kojeg tek kad podrobnije pročitate etiketu zapravo utvrdite da je to proizvod “na bazi meda”, ne čisti med. Prodaju se i mješavine kineskoga i domaćeg meda.

 

Zabrinjavajuć je i podatak kako uvozimo mlijeko koje ima cijenu ispod proizvođačkih troškova. Slična je situacija sa povrćem, sjetite se češnjaka i graha koji su u trgovačkim centrima, porijeklom iz Kine, imali upola manju cijenu po kilogramu od domaćih.

Domaća hrana u Hrvatskoj kontrolira se od polja do stola i to je naša najveća prednost nad onima iz zemalja EU-a.

 

Potrebno je stoga podrobnije čitati deklaracije proizvoda, budući se primjerice iz uvoza može pronaći povrće koje se tretira sredstvima koja su kod nas zabranjena. Primjerice, u Hrvatskoj se može kupiti krumpir iz BiH i Srbije od proizvođača koji nisu prošli tečaj primjene pesticida u poljoprivredi kao što ga moraju proći naši poljoprivrednici.

Prema zadnjim slučajevima salmonele u svježem mesu i jajima iz uvoza, možemo reći kako hrvatski proizvodi ipak odskaču kvalitetom budući su prema higijenskim propisima ispravni.

Ne znači da su svi uvezeni proizvodi potencijalna opasnost za zdravlje, ali svakako treba pripaziti kada se uvozni proizvod prodaje po duplo manjoj cijeni od onog naših domaćih proizvođača.

Kupujući od provjerenih dobavljača, izravno sa polja OPG-a, poticanjem i širenjem svijesti o izvrsnosti domaće proizvodnje i samoj kvaliteti, zasigurno ćemo pridonijeti i ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj.

Često se može čuti da je kvalitetnija i zdravija hrana puno skuplja, no razmislimo koliko mogu biti štetne posljedice konzumiranja loše i nekvalitetne hrane. Posebice kod djece gdje se već od najranije dobi razvijaju brojne alergijske reakcije na hranu.

Stoga, pripazimo što jedemo, kupujmo provjerene domaće proizvode, zdravlje je ipak na prvom mjestu.


Foto: Pixabay.com