Ljutnja je prirodna ljudska emocija i nije uvijek negativna. Može vam pomoći da znate kada ste povrijeđeni ili kada se situacija treba promijeniti. Važno je naučiti kako obraditi i reagirati na svoju ljutnju. Česti osjećaji bijesa povezani su s većim rizikom od srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka, depresije i poteškoća sa spavanjem. To je osobito moguće ako osjetite vrlo eksplozivnu ljutnju ili je vaša ljutnja izuzetno potisnuta. Srećom, svoj bijes možete naučiti razumjeti, obraditi i osloboditi na zdrave načine.

Vježbajte. Kada se osjećate ljutito, vježbanje umjerenog tempa moglo bi vam pomoći
Vježbajte kontrolirano disanje. Duboko disanje iz dijafragme (veliki mišić u dnu pluća koji pomaže u disanju) može vam ublažiti osjećaj bijesa.

Vježbajte progresivno opuštanje mišića. Progresivno opuštanje mišića zahtijeva od vas da se usredotočite na naprezanje i opuštanje određenih mišićnih skupina u tijelu, tako da vam može odvratiti pozornost od osjećaja bijesa. Uz to, izvrstan je za ublažavanje tjeskobe i napetosti, što također može pomoći u ublažavanju ljutitih osjećaja. Ova vježba također vam pomaže da zaspite kad su vam misli izvan kontrole

Fokusirane aktivnosti mogu vam pomoći da svoju ljutitu energiju usmjerite u produktivan izraz, tako da možete proći mimo svojih neposrednih osjećaja bijesa. Istraživanje je pokazalo da ljutnja može čak i privremeno pojačati mozganje i kreativno razmišljanje

Nađite nešto smiješno ili glupo. Glupi humor zapravo vam može pomoći ublažiti bijes. Značajan uzrok puno bijesa je osjećaj da su naše vlastite ideje o situaciji ili iskustvu uvijek u pravu i da bi stvari trebale ići onako kako mi od njih očekujemo. Korištenje humora za pristup i dekonstrukciju ovih ideja može vam pomoći da se smirite i upravljate bijesom.

Izvor: F. I.
Foto: pixabay