Svjesni smo kako gljive nisu previše popularne u vrtovima jer ih se teško možete riješiti, no branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu. U rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Ponekad potraga za gljivama traje jako dugo i obično baš i nije uspješna.

Najpopularnije jestive gljive su one o kojima smo puno puta slušali; ljetni vrganj (Boletus edulis), kasni vrganj (Xerocomus badius) i lisičarka (Cantharelus cibarius).

Jesenjim vrstama pripadaju one gljive koje rastu od kraja kolovoza do početka prosinca. U svakom slučaju vrh sezone većine ovih gljiva je jesen.
U kalendarskom smislu, jesenska sezona počinje kada prestanu ljetnje vrućine, kada se dani skrate i nastanu razdoblja sitnih kiša i obilne rose. Ovi faktori (kiša, rosa, uz relativno povoljnu temperaturu zemljišta) blagotvorno djeluju na rast gljiva. I nije ni čudno što je jesen bolja i izdašnija gljivama od proljeća i ljeta, jer su tada gljive čak i zdravije, s obzirom da su razni insekti završili svoj reproduktivni ciklus.
Četinarske šume u jesen su prepune gljiva, jer one bolje čuvaju konstantnu temperaturu zemlje i vlažnost.
Karakteristične vrste su vučje meso, sunčanica, kuštravka, grmača, medenjača, martinčica, bukovača, velika gnojištarka, ovčarka, maslenka, modrikača, prosenjak, mrka truba, maglenka, stoglavka i normalno, vrganji, djedovi i rujnice.

Oprema koja vam je potrebna za branje gljiva sastoji se od košare za odlaganje gljiva i noža za njihovo rezanje.

Izvor: Č. I.
Foto: pixabay