Susak je jedinstveni otok na Jadranu kako po svom nastanku tako i po svom izgledu. Običaji ženskog tradicijskog odijevanja na otoku Susku su jako dobro sačuvani, pa razlikujemo nekoliko varijanti koje se vezuju uz određenu životnu dob te za određene prilike.

Novija varijanta zove se po lošinsku, te kako joj samo ime govori, nastala je pod utjecajem lošinjske mode s kraja 18. stoljeća. Po lošinsku su se oblačile mlade djevojke u svečanim prilikama a u najraskošnijem obliku sačuvana je u svadbenoj opremi mladenke.

Prva hrvatska minica, odnosno suknja koja se zove kamizoti, sastoji se od pet ili šest bijelih suknji, od kojih je najdonja najkraća, a sve ostale su za centimetar duže od prethodne. Na rubovima svake suknje ušivena je ručno izrađena čipka zvana kamufi. Osim kamizoti nošnju čine kosula (košulja), mudonde (gaće s nogavicama), suknica (podsuknja), kalcete (čarape), bust (prsluk), traviersla (kecelja), bravaruol (rubac) i carape (svečane cipele).

Susačka, ženska tradicionalna narodna nošnja je vrlo  specifična, intenzivnih, žarkih boja  i jako se razlikuje od mnogih poznatih nošnji.

Žene s otoka Suska poznate su kao jedine u Europi čija je narodna nošnja iznad koljena.

Foto. Susak.hr