Jedan od najprepoznatljivijih simbola Siska, a nama Sisčanima i jedan od najomiljenijih, Stari most preko rijeke Kupe, sagrađen je prije 87 godina.

U 18. i 19. stoljeću grad Sisak podijeljen je rijekom Kupom, a dva su se naselja razvijala uz obje obale rijeke: Vojni Sisak s desne strane (danas poznat kao Novi Sisak) i Civilni Sisak s lijeve strane (danas poznatiji kao Stari Sisak). Godine 1874. ova dva sisačka naselja se ujedinjavaju u jedinstveno gradsko središte koje dobiva status slobodnog kraljevskog grada. Prvi gradonačelnik ujedinjenog Siska bio je Franjo Lovrić, poznati sisački obrtnik i trgovac. Svoju dužnost je počeo obnašati 1874. godine i tu je funkciju obnašao punih 30 godina. Upravo je za vrijeme njegovog upravljanja gradom, Sisak doživio veliki procvat, a on je uvelike utjecao na njegovu modernizaciju, urbanizaciju i razvoj.

Sama gradnja sisačkog Starog mosta započela je 1925. godine prema projektu Milivoja Frkovića, uz tadašnji dotrajali, drveni most koji je sagrađen 1861. godine. Osnova mosta je armirano-betonska konstrukcija koja odolijeva zubu vremena, gustom prometu koji se i dan danas odvija preko njega i potresu koji je nedavno pogodio naš kraj. No, Sisčani su odlučili istaknuti tradicionalne sisačke materijale te vizuru mosta sagraditi od kamena i opeke. Upravo u tome i je njegova ljepota i posebnost. Stari most je pušten u promet na današnji dan 1934. godine.

Stari most u Sisku ubraja se među najatraktivnije hrvatske građevine i jedan je od rijetkih mostova od kamena i opeke koji se i danas nesmetano koristi. I dalje odolijeva svim nedaćama i sa svojih 7 lukova ponosno stoji nad rijekom Kupom.

[timed-content-server show=”2021-05-06 00:00 Europe/Zagreb” hide=”2021-05-07 00:00 Europe/Zagreb”][/timed-content-server]