U srijedu, 10. listopada, u župi bl. Alojzija Stepinca u Budaševu, otvorena je jedna sasvim posebna izložba.
Ona je jedna od aktivnosti župljana spomenute župe, koji već više od godinu dana, svakog 10. u mjesecu obilježavaju Stepinčev dan cjelodnevnim klanjanjem, svetom misom i tribinama na kojima ugošćuju poznate osobe iz različitih sfera društvenog života. Svi ti gosti, povezani su na neki način sa Stepincem i o tome svjedoče tijekom tribina.
Ovog je listopada gost u Budaševu bio akademski kipar Tomislav Kršnjavi, autor spomenika bl. A. Stepincu ispred sisačke katerdale.
Dolazak kipara u Budaševo, bio je povod likovnoj radionici koju su za najmlađe članove župne zajednice pripremile župne animatorice Katarina Ralbovski i Ljiljana Slunjski.
Tako su se prošle subote u pastoralnoj dvorani okupila djeca mlađe školske dobi, njihovi roditelji i bake kako bi iz gline oblikovali zaštitnika župe, kao i župnu crkvu. U vedrom ozračju nastali su brojni likovni uradci.
  
Izloženi su u pastoralnoj dvorani župne crkve i mogu se razgledati svakodnevno.
Poziv za sudjelovanje u radionici upućen je i šire, a odazvali su mu se polaznici Dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene iz Sela, čiji su uradci također dio ove izložbe.
  
Nakon misnog slavlja povodom Stepinčevog dana, umjetnik je iznio svoje dirljivo svjedočanstvo o njegovoj povezanosti sa Stepincem istaknuvši kako je Blaženik ostavio upečatljiv trag u njegovom životu i životu njegove obitelji te kako je upoznajući Stepinca ušao u predvorje sakramentalnog života.
Po završetku tribine, prisutni župljani i gosti prisustvovali su otvorenju izložbe dječjih likovnih radova koja je postavljena u pastoralnoj dvorani crkve u Budaševu.
Umjetnik ih je pogledao i o njima se vrlo pohvalno izrazio potičući djecu da stvaraju „oblikujući glazbu oblika“ i da tako u svaki svoj rad utaknu dio osobnosti i onog dječjeg što je svojstveno samo njima samima.
 

Nakon kraćeg glazbenog programa, Tomislav Kršnjavi je otvorio ovu, po mnogo čemu posebnu izložbu.
Foto: siscia.hr