U izdanju Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture čiji je predsjednik Josip Kleković, ovih dana iz tiska izašla je prva zbirka poezije sisačkog novinara Željka Maljevca, aktualnog glavnog i odgovornog urednika „Novog Sisačkog tjednika”, jedinih lokalnih novina.

Zbirku je uredio poznati sisački i hrvatski pjesnik i književnik Siniša Matasović, predsjednik Društva hrvatskih književnika Ogranak Sisačko-moslavačke županije. U zbirci se nalazi 50 izabranih pjesama koje je autor napisao u proteklih 30-ak godina. Naslovnu fotografiju snimio je sisački fotograf Alen Čaušević, a zbirku je grafički oblikovao i dizajnirao grafički urednik Krešimir Cvitković.

Urednik knjige Siniša Matasović je u svom pogovoru „Kolega po stihu” napisao:
„Zanimljivo je kako autor Maljevac u svom emotivnom predgovoru ovoj knjizi uzima stanovitu za-dršku izbjegavajući se otvoreno nazvati pjesnikom. On se, doduše, tako naziva, ali kao da ima od-ređenu vrstu distance sam za sebe ustvrditi kako je ‘’punokrvni’’ i ‘’punopravni’’ pjesnik. Jer određeni bi ljudi, književni kuloari, krugovi, klanovi… mogli iznijeti svoju zlonamjernu opasku, da ne kažemo prigovor. Otkud jednom novinaru, zamislite grijeha smrtnoga, pravo i drskost gurati se u njihovu “svetu” profesiju, trgati se za njihovom koricom kruha? Ta distanca autora potpuno je nepotrebna i ja ga, temeljem ranijih saznanja, slušajući ga uživo na raznim pjesničkim tribinama dok je govorio svoje stihove, a ponajviše putem uvida u rukopis ove aktualne zbirke pjesama, bez najma-nje zadrške uvažavam i prihvaćam kao ravnopravnog kolegu po stihu.

Također je podjednako zanimljiv podatak koji kolega Maljevac navodi u uvodnoj riječi, da pjesme piše već dugi niz godina, praktički od osnovnoškolskih dana, dok su pjesme uvrštene u ovu zbirku nastajale kroz zadnja tri desetljeća. Mogli smo otisnuti i konkretne datume vezane uz nastanak svake pojedine pjesme, jer ih je on pomno bilježio i njegovao, ali nakon podužeg promišljanja od te sam ideje ipak odustao. Pustit ćemo na slobodnu volju i intuiciju svakome pojedinom čitatelju da donese svoje vlastite zaključke po tom pitanju. Tako je, uostalom, romantičnije i zabavnije. U knjizi je, osim značajnog vremenskog razdoblja, obuhvaćen čitav niz strepnji, ushita, bojazni, sreće, patnje, ljubavi, poraza i pobjeda. Riječ “pobjeda” svjesno sam ostavio na kraju prethodne rečenice iz razloga što je kolega Maljevac po svome karakteru i u svome ishodištu ipak pobjednik.

Imao je kroz privatni i profesionalni život uspona i padova, mnogi će prema ovim pjesmama zaključiti – više padova, ali uspio je zadržati vedar duh i neospornu stvaralačku energiju, ključne pretpostavke za ba-viti se poezijom i doći do one razine kada si čovjek, ponavljam, bez najmanje bojazni ili zadrške smije dozvoliti maštanje o ukoričenju svoje vlastite poetske zbirke. Zbirke koju je maštao i izmaštao, priželjkivao i ostvario. Potpuno zasluženo. Opsežnu zbirku posvećenu Sisku, gradu u kojem danas živi; zatim ljubavi prema ženi/ženama; smislu i besmislu suvremenoga čovjeka i današnjeg načina života, pa sve do povratka u djetinjstvo svome rodnom Dvorišću i Glini.

Mene je, pak, kao začetnika i urednika biblioteke “Teatar piva”, posebno razveselila spoznaja da u knjizi ima više nego dovoljno kvalitetnih, a opet frajerskih, mangupskih, fakinskih pjesama… koje su mamile i iziskivale postati dijelom ove biblioteke. Jer nisu sve knjige tiskane u nakladi naše udruge nužno uvrštene u tu biblioteku niti je takav vid književnosti neophodan da bismo nekom autoru omogućili tiskanje knjige. Naš osnovni kriterij je kvaliteta, ali nije naodmet ući u začaranu dvoranu “Teatra piva”. Željko Maljevac je u tome uspio i naša je privilegija imati ga u svom probranom društvu. Štoviše, okolnosti su htjele da upravo “Sisački (ru)let” bude jubilarna, deseta knjiga u biblioteci. Upliv prsta sudbine ili nešto treće, ionako je manje bitno. Ovo je knjiga koja će pronaći svo-je mjesto pod hrvatskim poetskim nebom i ostaviti traga”. U neizvjesnosti kada će biti upriličena promocija , za informacije o nabavci knjige slobodni ste se javiti osobno autoru ili na e mail nakladnika: udruga.skpauk@gmail. com”.

Autor Željko Maljevac u svom predgovoru piše:
„Cijeli moj život je poezija, poezija je moj život. U svakom smislu. I u dobru, i u zlu. Moj unutarnji glas, moj katalizator, veternica. I kad mi je bilo najteže, kad sam mislio da nema izlaza, da mi nema spasa, pjesma me je spašavala, izbavljala od svakoga zla i patnje, ona je uvijek bila moja zipka, moj posebni dio svemira, kap vedrine, dašak dobrote, suza ljubavi, plamičak snage za dalje, da us-trajem, da ostanem normalan koliko se to može biti i dostojan svojih predaka. Jer, život je doista let, a let je doista sreća, i kada se poklopi da je riječ o sretnom letu ili letu u sreći onda nastaju ovakve pjesme, iz dubine znatiželjne, meke duše”.

Pri tome se autor obraća čitateljima:
„Kakav bi ovaj svijet bio bez pjesnika; glasnika srca i duše, svjetioničara u maglama, lučonoša u mraku, bez ljubavnika s dušom mjesečara? Ako osjetite neku od ponuđenih pjesama kao svoju, ako Vas dirne u srce, razbudi emocije, ako se zamislite nad nekom od njih, ako Vas neka pjesma pozove i ponese na duhovni let ljubavi, čežnje, strasti, ako Vas ogrije vatrom želje za slobodnijim, pravednijim i poštenijim svijetom, u kojem ima mjesta za pjesnike zanesenjake, za borce, revolucionare duha, za dobre i humane ljude, onda sve moje pisanje nije bilo uzalud. Onda je moje pisanje imalo i ima smisao. Onda je moj život imao i ima smisao!”.

Željko Maljavac je sisačkoj i široj javnosti poznat kao novinar, koji je ove godine navršio 40 godina profesionalnog novinarskog rada, za vrijeme Domovinskog rata bio je ratni reporter s prvih crta bojišnice, trenutno je glavni i odgovorni urednik NST-a, tu dužnost obnaša od 1.4.2016. godine, a tu dužnost obnaša treći put u svojoj novinarskoj i uredničkoj karijeri. Krajem 2019. godine izašao mu je roman „Rođen u incestu”, u prosincu 2019. izašla je koautorska slikovnica Gordana Sedmak Jed-načak – Željko Maljevac „Dvije pahuljice-Lori i Dori”, dok je Hrvatski memorijalno – dokumentacij-ski cebntar iz Zagreba 2010. godine izdao knjigu Željko Maljevac – Marjan Gašljević „Zapisi s Banovine”.

Autor Željko Maljevac je za naš portal rekao:
„Izuzetno sam sretan i ponosan što je napokon izašla zbirka izbora moje poezije. Nakon što su ‘Rije-či’ Matice hrvatske Sisak 2014. godine objavile mojih šest pjesama, list „Hrvatski glasnik” u Mađarskoj objavio je također nekoliko mojih pjesama, uz objavljivanje poetskih uradaka na vlastitom Facebook profilu proteklih nekoliko godina, ovo je prvo opširnije predstavljanje mene u nekom drugom svjetlu i na tome sam zahvalan izdavaču, a posebno uredniku Siniši Matasoviću koji je odli-čno uredio zbirku. Ljude koji su skeptični može li novinar napisati kvalitetne pjesme, mogu li ja kao osoba napisati zanimljive pjesme, pozivam da ih pročitaju kako bi saznali zašto zbirka nosi naziv “Sisački (ru)let”, zašto se može čitati i kao “Sisački rulet” i kao “Sisački let”. Siniša Matasović je u pogovoru rekao “da ova zbirka ima više nego dovoljno kvalitetnih, a opet frajerskih, mangupskih, fakinskih pjesama”.

Uz zahvalu za predstavljanje, ekipi našeg portala, našim čitateljima i pratiteljima, svim ljudima dobre volje, Željko Maljevac želi sretan i blagoslovljen Božić, sretnu i uspješnu Novu godinu.