Gledajući oko sebe susrećem različite karaktere ljudi. Svijet je postao moderan, blago rečeno. Vrijednosti su se promijenile i ako se ne uklapaš u kalup „modernoga“, ljudi te smatraju konzervom. Sjećam se svoga djetinjstva, igre u kvartu s raznim uzrastima djece. Danas, prolazeći ulicom uopće ne vidim djecu, u kućama su, za TV –om ili mobitelom.

Nedavno sam imala prilike boraviti s djetetom koje je bilo nervozno, drsko prema starijima, a u školi neuspješno u ostvarivanju socijalnih kontakata s vršnjacima. Dječak je išao i u produženi boravak. Majka i otac zaposleni, dječak jedinac. Kod kuće je imao sve što je poželio, posebno ga je zanimala tehnologija. Sve njegove želje roditelji su odmah ispunjavali. Umorni nakon posla, radeći i u smjenama, kupili su mu mobitel pa su mu igrice postale glavne okupacije. Koliko li je takve djece? Previše!

Čitala sam o mami Mastercard koja cijeli život plaća, kupuje djetetovu ljubav, financirajući sve djetetove inicijative. Po čemu su ovi roditelji drugačiji? Roditelji ne znaju zašto je njihov sin toliko neposlušan u školi, a kod kuće je sasvim drugačiji. Sigurna sam da njihova ljubav nije upitna. No, mislim da ti roditelji ne mogu shvatiti da materijalno nije ono što djetetu najviše treba, čemu najviše teži, što najviše priželjkuje.

Cjelodnevno izbivanje roditelja iz doma bez obzira što ti roditelji misle kako treba čim više raditi da bi djetetu priuštio ono što priželjkuje, nikada neće imati tu težinu kao vrijeme koje je proveo s njim.
Ne postoji ništa ljepše nego sjesti s djetetom i unatoč umoru nakon radnog dana pročitati mu priču, zaigrati neku od društvenih igara, prošetati parkom, uz rijeku, otići zajedno u nabavku, otvoreno razgovarati.
Djeca jako brzu rastu, za čas se okrenete, a kraj sebe već imate zrelu osobu. Na nama je da odgojimo generacije koje će znati biti hvalevrijedne osobe, brižne i pune empatije.

“Ne odrastaju samo djeca. Odrastaju i roditelji. Koliko god promatrali djecu da vidimo što će napraviti od svojih života, oni gledaju nas da vide što mi radimo sa našim životom. Zato, ne mogu reći djetetu da posegne za zvijezdama. Sve što mogu napraviti je da sama posegnem za njima.”
                                                                              Joyce Maynard

Izvor: Ž. Č.
Foto: Pixabay