Najpoželjnije zanimanje među srednjoškolcima upravo je u Sisku


Danas su učenici diljem Hrvatske, nakon ljetnih praznika, ponovno zasjeli u svoje školske klupe. U sisačkoj Tehničkoj školi, kojoj je osnivač Sisačko-moslavačka županija, današnji je dan bio poseban i učenicima i profesorima.

Naime, ove školske godine u Tehničku školu upisana je prva generacija učenika koji se od danas obrazuju za tehničare za razvoj videoigara.

Pionirski je to projekt stručnjaka iz Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, koji su ujedno osmislili i kurikulum za ovaj novoosnovani odjel.

Učenicima prvih razreda Tehničke škole Sisak, jedne od najboljih tehničkih škola u Republici Hrvatskoj, tremu je prvi dan razbio zamjenik župana Ivan Celjak ispričavši anegdotu iz vlastitih srednjoškolskih dana. Također im je poželio i uspješnu školsku i nastavnu godinu koja je upravo otpočela.

„Kao Siščaninu izuzetno mi je drago da smo upravo u našem gradu, u školi kojoj je osnivač Sisačko-moslavačka županija, uspjeli pokrenuti ovaj program i da s ponosom možemo reći kako se naša Tehnička škola Sisak razlikuje od ostalih u Hrvatskoj. Prije svega pruža mnoge izazove, tako uz redovite nastavne programe, omogućava sudjelovanje u izradi i utrci solarnih automobila sada već dobro poznatoj hrvatskoj javnosti, a osim toga pruža mogućnost prakse u inozemstvu te sudjelovanje na mnogim natjecanjima“, istaknuo je zamjenik župana Ivan Celjak.

Sisačko – moslavačka županija osluškuje i prepoznaje potrebe tržišta rada te je ovim potezom pokazala kako joj je bitno sudjelovati u obrazovanju mladih ljudi koji će nakon završetka škole biti konkurentni na tržištu rada, ali i adekvatno plaćeni za svoj posao.

Koliki je interes učenika za upis u ovu školu, svjedoči činjenica da je ove godine samo u prve razrede upisano 124 učenika, dok je za zanimanje „tehničar za razvoj videoigara“ za svako od 23 mjesta u novom odjelu pristiglo čak desetak molbi.

Ravnatelj Tehničke škole Davor Malović istaknuo je kako su dva nastavnika Tehničke škole završila edukaciju za gaming industriju, a kao predavače angažirat će se i vanjski suradnici koji su spremni educirati novu generaciju „gejmera“. Učenici će tijekom četverogodišnjeg školovanja morati položiti 20 stručnih predmeta s područja gaming industrije, a u trećem razredu, učenici će moći izabrati i između šest izbornih predmeta; napredna audio i video produkcija, razvoj okoline za izradu videoigara, testiranje korisničkog sustava u videoigrama, pokretanje poslovnog pothvata i međunarodno poslovanje.

S prvom generacijom „gejmera“ u Tehničkoj školi u Sisku te novljanskim poduzetničkim inkubatorom PISMO, Sisačko-moslavačka županija zaista postaje središtem državne gaming industrije.