Siscia na cestovnoj mreži rimskih naselja


Na vrhuncu rimskog carstva bilo je oko 400 000 km (250 000 milja) puteva, koji su se protezali od sjeverne Engleske do Egipta i dalje. Ova impresivna mreža je omogućila Rimu kontrolu i učinkovito komuniciranje na tako velikom teritoriju.

 

 

U drevnom Rimu postojale su tri glavne vrste cesta:

Viae publicae: Javne ili glavne prometnice, koje je obično vojska održavala. To su bile glavne, popločene arterije carstva i često su uključivale infrastrukturu poput odvodnje, raskrižja i putne stanice.

Viae privatae: Privatni ili seoski putevi financirali su bogati pojedinci da bi povezali gradove i druge značajne točke.

Viae vicinales: Tercijarne (često prljave) ceste povezivale su sela i područja unutar okruga, na kraju s ostatkom mreže.

Ova mreža cesta bila je od vitalne važnosti jer je omogućavala brzo kretanje trupa kao i razvoj poštanskog sustava. Kao prva velika cestovna mreža u Europi, Rimljani su doslovno postavili temelje za razvoj na cijelom kontinentu.

Trajni utjecaj rimskih cesta

London, Pariz, Barcelona i mnogo drugih velikih gradova proizašli su iz rimskih naselja uz cestovnu mrežu, pa čak i dok je Europa skliznula u mračno doba (476-800. Pne.), Rimske ceste ostale su jedan od rijetkih funkcionalnih načina kretanja i komunikacije. Nedavna studija čak ističe da blizina toj utemeljenoj mreži cesta i danas ima jaku povezanost s ekonomskom aktivnošću. Osim vjerojatno Siska čiji je utjecaj umanjen izgradnjom Autoputa Zagreb-Beograd jer je tada Sisak prestao biti dio aktivne prometne mreže.

Osim znatiželje ili zabave, uvid na rimsku domišljatost otkriva utjecaj koji je njihova cestovna mreža imala na današnji svijet. Taj trajni utjecaj jedan je od razloga zašto nas Rim fascinira do danas.

 

Autor karte je Sasha Trubetskoy
Rodom iz  Northern Virginia, trenutno živi u Restonu. Diplomirao 2019. na sveučilištu u Chicagu s diplomom statistike.