I Frankfurt mora zabraniti promet automobilima sa dizelskim motorima


Grad Frankfurt mora zabraniti upotrebu starijih automobila s dizelskim motorima, u cilju poboljšanja kvalitete zraka u tom gradu. Presuda je to Njemačkog suda, a prenose tamošnji mediji.

Upravni sud u Wiesbadenu donio je odluku, a na inicijativu tamošnje udruge za zaštitu životne sredine koja je proces pokrenula tvrdeći kako se u Frankfurtu ne ispunjavaju standardi Europske unije kada je riječ o razini dušikovih oksida, prenijela je agencija dpa.

Za sada nije poznato koliko vozila će biti pogođeno odlukom suda.
U Njemačkoj je Hamburg već zabranio starije modele dizel vozila u pojedinim dijelovima grada, dok ih vlasti u Stuttgartu također planiraju zabraniti u nekim dijelovima grada sljedeće godine.

Te zabrane se zasnovane na sudskoj presudi iz veljače, koja je gradovima omogućila mjeru zaštite zraka koja uključe zabranu korištenja dizel vozila.

Europskim zakonodavstvom od 2017. godine propisano je da novi modeli osobnih automobila koji su ispitani u skladu s RDE-om kroz kombinaciju ciklusa gradske, izvangradske i autocestovne vožnje emitiraju najviše 168 miligrama dušikovih oksida po kilometru. Od 2020. godine, ovo će ograničenje biti smanjeno na 120 miligrama.

Foto: Pixabay