Snijega, kiše i niskih temperatura dosta je već svima, no poljoprovrednicima, nema sumnje, najviše. Nitko od njih još ne može u polje, kasne pripremni radovi, sjetva pogotovo, stoka im je već predugo zatvorena u štalama i, kako najavljuju, nema šanse da ikakvi radovi krenu uskoro.

Poplava je, dakako, još i više pogoršala stvar pa pesimističniji poljoprivrednici najavljuju, posljedično, nestašicu stočne hrane i hrane općenito, optimističniji kažu da će na kraju sve biti u redu. Agronomi su također zabrinuti, no istovremeno već i naviknuti na, kako istič našu vječnu borbu protiv vode, ili za nju.

Trebat će, nakon prestanka padalina, najmanje tjedan dana suhog vremena da se situacija vrati u normalu, i da se krene u pripremne radove i sjetvu. Sudeći prema meteorološkim prognozama, to znači da bi se s radovima moglo krenuti tek negdje krajem mjeseca.

Druge pomoći, osim puno većeg ulaganja u odvodnju, ali i navodnjavanje kao pomoć za sušnih razdoblja, nažalost, nema. Unatrag dvadesetak godina sustavi odvodnje, nisu održavani, odnosno u obnovu se krenulo značajnije tek prije tri, četiri godine. Očišćena je tek polovica kanala, no investirati treba još jako puno.

Nadamo se da će vrijeme dozvoliti normalizaciju stanja i da će bez obzira na moguće kašnjenje, na kraju sve dobro završiti, a poljoprivrednici proizvodnju zadržati stabilnom.